250 kilometer ultraloop door de woestijn
Inspiratie
De ‘Ultraloop microbe’ kwam bij Van Schilt in 2014 na het bekijken van een documentaire over de Marathon des Sables, een zesdaagse ultraloop in de woestijn van Zuid-Marokko. Met de kreet: “die ga ik ook ooit volbrengen” was bij Van Schilt een uitdaging geboren. Als wielrenner had hij in de winter weinig tijd om te trainen en Van Schilt maakte daarom de switch naar het hardlopen. Dat kon hij wel in het donker en bij kou. Na het voltooien van zijn eerste marathon, die van Rotterdam, liep hij een jaar na de documentaire al de Marathon des Sables.
Uitdaging
Van Schilt: “Na de Marathon des Sables werd het van kwaad tot erger in de voor mij nieuwe wereld van het ultralopen. Mijn laatste trofee is de Atacama Crossing in Chili. In 6 etappes door de Atacama woestijn, de droogste plek ter wereld. Overdag lopen en ’s nachts lagen we in bedoeïenententen onder de mooiste sterrenhemel ter wereld.”
De moeilijkheid van deze ultraloop lag voor Van Schilt vooral in de hoogte en de zoutvlaktes. De start was op 3200 meter en de lopers kwamen niet lager dan 2600 meter. De ondergrond van de soms wel 14 kilometer zoutvlakte noemen ze frozen broccoli, ik had er geen enkele ervaring mee. Geen centimeter ligt daar recht en rennen is daar haast onmogelijk op de ongelijke en scherpe ondergrond. De Atacama Crossing was de zwaarste maar ook de mooiste ultra die ik heb gelopen.”
Mentale kracht
De kracht van ultraloper Van Schilt ligt, naast dat hij mentaal sterk is, vooral in het feit dat hij heel lang iets kan volhouden. “Ik ben geen winnaar maar kan op de lange afstanden goed meekomen. Eerst ging het mij vooral om het voltooien van een extreme ultra, inmiddels doe ik, onder het motto: ‘het kan altijd sneller’, mee in de top van het klassement.” Met een achtste plaats in het eindklassement na 250 kilometer Atacama woestijn wacht Van Schilt over vier weken de volgende uitdaging. Het volbrengen van opnieuw een woestijnmarathon over 250 kilometer en wel de Last Desert op Antarctica, het continent rond de Zuidpool van de aarde.