Cees Dijkstra voltooide de 160 kilometer lange Bello Gallico

Bert
Bert Pessink Woensdag, 22 december 2021
Cees Dijkstra voltooide de 160 kilometer lange Bello Gallico

Afgelopen weekend vond nabij de Belgische plaats Oud-Heverlee een van de zwaarste trails van de Benelux plaats, de 160 kilometer lange Bello Gallico. Het parcours met ook nog eens 2400 hoogtemeters ging over modderige karrensporen, kasseien, grasland en vals platte heuvels. Ultraloper Cees Dijkstra (58) uit Appelscha was een van de deelnemers, hij ging in ruim 30 uur de strijd aan met de blubber en de slaap.

Zaterdag om 04:00 uur vertrokken ruim 200 moedige deelnemers voor de Bello Gallico. Dijkstra: ‘Mijn voorbereiding was goed, ik had met 15 ultra’s tussen de 45 en 80 kilometer, de 100 kilometer van Hamme en Winschoten en de 120 kilometer lange Indian Summer Trail in Drenthe dit jaar veel trainingswerk verzet en was toe aan deze uitdaging, want dit is de top. Ik had over de Bello Gallico gelezen en wilde die verhalen nu eindelijk zelf ondervinden. Het zou mijn eerste 100 mijler moeten worden. Het mooie bij dit soort ultralopen is dat 80% loopt voor de fun, de sociale contacten en de sport. De afstand volbrengen is het hoofddoel, tijd is minder belangrijk.’

160 kilometer off-road

Het parcours bestaat uit een ronde van 80 kilometer. Zit die ronde erop, dan loopt de tweede ronde tegengesteld. Dijkstra vertrok in het donker en voorzien van een sterke hoofdlamp voor de eerste 40 kilometer. Het parcours, 160 kilometer off-road, bleek door de overvloedige regenval van de afgelopen weken op sommige plaatsen veranderd in modder en dunne klei. ‘Door de blubber liepen we soms grote stukken tot onze enkels in de modder, dat maakte de tocht extra zwaar. De organisatie was echter top, de route was met gele pijlen goed gemarkeerd en bij de zeven checkpoints onderweg was er voldoende eten en drinken te krijgen. Na elke 20 kilometer pakte ik daar een half uur rust voor een kop koffie, soep, een tosti of wat snoep. Eten is heel belangrijk op zo’n afstand, de motor moet blijven lopen. Zelf had ik ook nog water, rozijnen, Indische koek en krentenbollen met oude kaas mee.’

De eerste ronde van 80 kilometer verliep ondanks de natte bodem voor Dijkstra prima. Voordat hij omdraaide om zijn tweede ronde in tegengestelde richting te lopen nam hij nog een ruime rustpauze in zijn camper, daar werden de opladers voor de hoofdlamp en de gps weer van stroom voorzien.

slide 1 of 2

Vechten tegen de slaap

Dijkstra: ‘De tweede ronde was andere koek, we liepen rond de kortste dag en het was inmiddels alweer avond geworden. Dit zou de eerste keer worden dat ik een volledige nacht door zou lopen. De nachtrust in aanloop naar de Bello Gallico was door de spanning toch niet optimaal geweest en daardoor moest ik na 100 kilometer niet alleen vechten tegen de afstand, maar ook tegen de slaap. Af en toe vielen mijn ogen dicht en begon ik te zwalken. Ik had me gelukkig aangesloten bij Peter Scheutjes, een ras ultraloper met veel ervaring. In een rustiger tempo besloten we verder te gaan, kilometer voor kilometer. Peter heeft me de nacht doorgeholpen.’

Op zondagmorgen om 10:43 uur, na bijna 31 uur non-stop trailen, bereikten Dijkstra en Scheutjens de finish en ontvingen ze de felbegeerde grote Bello Gallico medaille. Dijkstra: ‘Mijn missie is geslaagd en ik ben blij dat het gelukt is. Mijn eerste 100 mijl is een enorme ervaring geworden. Sommige mensen verklaren je voor gek. Maar als je iets echt wilt en je vindt het ook nog leuk, dan kan een lichaam meer dan je denkt.’

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.