Hardlopen met een prothese: 3 lopers vertellen hun verhaal

Bert
Bert Pessink Woensdag, 28 augustus 2024
Hardlopen met een prothese: 3 lopers vertellen hun verhaal
© Tim Buiting

Samen sporten voor mensen met een beenprothese kan in Nederland nog maar op weinig plekken. In Hoorn bij AV Hollandia kan dat wel. Daar traint voormalig paralympisch bondscoach Frank Dik al sinds 1997 een grote groep prothesesporters onder de naam Prolathic. De leden van deze groep, jong en oud en op elk loopniveau, komen elke zaterdag uit heel Nederland naar West-Friesland vanwege zijn specifieke kennis.

Klaas Talma (65) uit Almere Buiten verloor na een ernstig ongeval zijn beide onderbenen. Voor het ongeluk was hij een fanatiek hardloper en trainde hij 4 à 5 keer per week voor afstanden van 1500 meter tot de klassieke marathon, waarvan hij er 15 voltooide. “Ik wil gewoon weer kunnen hardlopen.” Dat vertelde Klaas bij de intake aan de sportfysio van het revalidatiecentrum. "Op dat moment liep toevallig Frank Dik langs en zo werden we meteen aan elkaar gekoppeld. Ik heb eerst met een gewone prothese leren lopen en loop nu met twee blades. Ruim vijf jaar na het ongeluk train ik weer 4 à 5 keer per week op de baan of hier bij de Oostvaardersplassen voor afstanden van 1500 tot 5000 meter. In oktober staat meedoen aan de 4 Mijl van Groningen op mijn agenda.”

Klaas probeert op zaterdag waar mogelijk aan te sluiten bij de trainingen van Prolathic in Hoorn. Na de gezamenlijke warming-up krijgt hij een individueel programma met tips van de trainer.

“Lopen op blades is zwaar; het vereist een speciale houding en kracht om de bounce te bereiken en vol te houden. Op de training helpen we elkaar. Dit is echt een trainingsgroep van mensen die verder willen en kunnen komen. Naast Hoorn is er weinig mogelijkheid om samen te trainen in Nederland. Ik weet alleen dat er een groepje in Eindhoven loopt; dat is jammer. Het zou mooi zijn als er ook op regionaal vlak meer basiskennis over looptechniek en beenprotheses komt om samen te trainen, zodat nog meer mensen met een prothese kunnen sporten en bewegen.”

Wendy Wijkstra uit Winkel hoorde van Loopgroep Prolathic via KorterMaarKrachtig, de lotgenotengroep voor geamputeerden, en loopt sinds maart 2024 mee.

"Ik wilde na mijn revalidatie van de amputatie gewoon nog beter leren lopen. Voor de amputatie was ik al een keer bij Frank komen kijken. Mijn woonplaats Winkel ligt dichtbij Hoorn, dus ik ben er gewoon heengegaan. De eerste training was in een giga regenbui en ik liep gewoon mee met de voet die de prothesemaker voor mij had gemaakt. Na twee maanden heb ik voorzichtig een blade geprobeerd. Dat was even wennen, maar ging eigenlijk hartstikke goed. Ik had sinds 1999 door de zware beenproblemen niet meer gesport, dus er ging een wereld voor me open."

Wendy traint elke zaterdag bij Loopgroep Prolathic. Na het gezamenlijk inlopen volgen voor haar oefeningen, loopscholing en een stukje rennen. "De groep bestaat uit lopers met en zonder blade. Sommigen lopen mee met hun eigen voet en ieder heeft zijn eigen verhaal en doel om mee te doen. Naast de looptraining is het sociale aspect op zaterdag heel belangrijk, want je kunt dan even praten en sparren met lotgenoten."

Wendy voelt zich goed bij de trainingen in Hoorn. "Trainer Frank Dik houdt wel van doorgaan, dat bevalt me wel. Het is voor ons echt belangrijk in beweging te zijn en te blijven."

Rikst Bootsma (21) uit It Heidenskip verloor op haar 14e haar linkerbeen door een tumor, en de revalidatie om weer te leren lopen kon pas starten nadat ze klaar was met de chemo’s. “De reden om na het bezoeken van een hardloopclinic bij Prolathic aan te sluiten, was omdat ik zo snel mogelijk zo goed mogelijk wilde lopen. Ik had vroeger wel aan paardrijden gedaan, maar nooit aan atletiek. Lopen in een groep met gelijkgestemden is top; iedereen die daar met een blade loopt, begrijpt hoe intensief dat is en ook de pijntjes die je kunt hebben. Frank Dik weet echt heel veel over bewegen met protheses en geeft iedereen op zijn of haar niveau nuttige tips en tricks.”

Inmiddels heeft Rikst haar specialiteit gevonden in de 100 meter en het verspringen. Ze heeft de trainingen opgevoerd en doet ook mee aan officiële wedstrijden. Op zaterdag traint ze in Hoorn en daarnaast 1 à 2 keer op Nationaal Sportcentrum Papendal. “Ik heb inmiddels mijn passie voor atletiek gevonden. Verspringen met de blade vind ik daarbij echt het leukste. Ik ben op weg om de 4 meter te overtreffen.”