Een hardloopbril op sterkte, waar let je op?
Niets is irritanter dan een wiebelende bril op je neus of je oren tijdens het hardlopen. Je kunt ervoor kiezen om dan maar zonder bril te gaan hardlopen. Afhankelijk van je oogafwijking zal dat misschien niet eens een optie zijn. Je wilt toch op straat zien waar je loopt. Voor dit probleem bestaat tegenwoordig een mooie oplossing: de sportbril op sterkte. Verschillende merken als Adidas, Oakley en AGU verkopen speciale brillen voor jou als hardloper.
Stevig montuur
Bij de aanschaf van een bril voor het hardlopen is het belangrijk dat je bij het montuur let op de stevigheid. Zeker bij het hardlopen is het fijn als je bril goed blijft zitten. De neusbrug en de pootjes moeten daarom van stroef materiaal gemaakt zijn waardoor de bril niet gaat schuiven.
Verschillende glazen
Kijk ook naar de kleur van de glazen van de bril. Het mooiste is als je de glazen kunt wisselen zodat je de bril in alle weertypen kunt gebruiken. Een donkere bril is handig voor zonnig helder weer, maar bij regenachtig weer heb je daar niet zoveel aan. Je ziet daarom ook veel lopers met oranje of gele glazen in hun bril. Die glazen zijn ook geschikt voor 's avonds. Er bestaan ook meekleurende glazen voor sportbrillen, maar daar zit een fors prijskaartje aan.
En natuurlijk de sterkte
Er zijn verschillende oplossingen bij sportbrillen op sterkte. Merken als Oakley kunnen de glazen op sterkte slijpen, maar dit is wel kostbaar. En dan heb je ook maar één kleur glazen. Een goedkopere manier is een 'insert-brilletje': dit is een kleinere bril op sterkte die je achter de gekleurde glazen in het montuur plaatst. Adidas heeft meerdere monturen waar zo'n brilletje in past, maar ook merken als AGU, Nike en Rudy Project verkopen brillen die je op die manier eenvoudig op sterkte kunt maken. Voor het meten van je juiste sterkte kun je het beste naar je opticien gaan.