Hardloopkleding: wat trek je aan als hardloper?

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 10 oktober 2024
Hardloopkleding: wat trek je aan als hardloper?
© Duy vu Dinh

Hardlopers, en zeker beginners, vragen zichzelf geregeld af: wat trek ik aan? Welke hardloopkleding is écht nodig? Welke hardloopkleding draag je in de winter? En wat zijn in de zomer fijne hardloopkleren?

De basis van hardloopkleding: materiaal

Of je nu veel of weinig geld wilt uitgeven, graag een bepaald merk, kleur of stijl draagt. Dat is allemaal aan jou. Als de hardloopkleding maar van materialen gemaakt is die warmte en transpiratie reguleren zodat jij comfortabel loopt.

Materialen zoals Polyester en Lycra voeren zweet snel af zodat dit verdampt buiten je kleding. Op die manier blijf jij droog en koel je niet af. Speciale technologieën zoals Coolmax, Dri-Fit en Gel-Cool helpen daar extra bij. Katoen is niet geschikt om in hard te lopen, dit neemt juist veel vocht op. Je kleding wordt zwaar, plakt aan je lichaam en je krijgt het koud.

Hardloopkleding in de winter

Hardlopen doe je altijd in functionele hardloopkleding; kleding gemaakt van speciaal materiaal. In de winter is dat extra belangrijk. In de winter reguleert goede hardloopkleding je lichaamstemperatuur, voert zweet snel af én beschermt je tegen de elementen.

Bovenkleding

Wat jouw ideale winter outfit is, blijft persoonlijk: ben je een kacheltje of een koukleum? Wij adviseren daarom om te kiezen voor het drie-lagen principe. Alle lagen werken samen: de eerste laag moet goed ademen, sluit aan op je huid en voorkomt schuurplekken. De tweede laag is een shirt met korte of lange mouwen en reguleert je lichaamswarmte. De derde laag is een jack: jouw schild tegen bijvoorbeeld kou, wind, regen en sneeuw.

Broek en accessoires

Een hardloopbroek draagt ook bij aan je comfort. Voor de bikkels voldoet een korte hardloopbroek van technisch materiaal ook in de winter. Maar een tight, een strakke lange hardloopbroek, is in de winter voor de meeste lopers onmisbaar. Je kunt kiezen voor extra’s zoals compressie, reflectie en zakjes. Je verliest de meeste warmte via je hoofd en handen, denk dus ook eens aan handschoenen, een muts of hoofdband van functioneel materiaal.

Hardloopkleding in de zomer

In de zomer is de formule voor de juiste hardloopkleding makkelijker. Een short of korte tight met daarboven een hemdje of shirt en je bent klaar. Natuurlijk kies je ook in de zomer voor hardloopkleding van goed materiaal zodat je koel en droog blijft. Heb je snel last van schuurplekken, kies dan voor een broekje tot net boven je knie en een shirt met een mouwtje. Hier lees je waarom. Helaas zijn onze zomers niet altijd zonnig, warm en droog. Ook dan helpen twee of drie dunne lagen.

Accessoires

Een pet beschermt je tegen zon, teken in het bos en voorkomt dat er zweetdruppels in je ogen vallen. Andere handige accessoires zijn een sportzonnebril en hardloopsokken. Een naadloos ontwerp zorgt voor minder wrijving en draagt bij aan het voorkomen van blaren. Ademend materiaal op de wreef en dempende eigenschappen zorgen voor extra comfort.

Sportbeha

Tijdens het hardlopen bewegen je borsten mee met je loopbeweging. Daar doe je niets tegen, hoe netjes je ook loopt. Dat komt doordat je borsten niet uit spieren bestaan. En bedenk je: er is geen enkel lichaamsdeel dat je borsten beschermt. Daarom is een ondersteunende sportbeha zo belangrijk. Sportbeha's zijn gemaakt om je borsten te ondersteunen en zorgen voor meer loopcomfort. Lees hier meer over sportbeha’s.

Hardloopkleding voor in het donker

Juist tijdens het hardlopen in het donker mag je opvallen. Sterker nog: je moet opvallen. Dus ga jij in de schemer of in het donker op pad? Zorg dan dat je gezien wordt, ook als je in een groep loopt. Er bestaan simpele reflecterende vestjes en in steeds meer kleding is reflectie verwerkt. Of kies voor een hoofd- of armlampje. Hier lees je welke kleding en accessoire opties er allemaal zijn. Meer lezen over veilig hardlopen in het donker doe je hier.

Hardloopkleding als het regent

Regelmaat is belangrijk voor elke hardloper. Laat je dus niet tegenhouden door de regen. Investeer in een goed regenjack dat zowel waterafstotend als ademend is, anders word je alsnog nat door condens of zweet. Dit jack kun je vaak ook prima als derde laag in de winter gebruiken. Een petje kan prettig zijn als het met bakken uit de hemel komt.

Hardlopen: wat trek je wanneer aan?

Het weer is van grote invloed op je kledingkeuze. Maar natuurlijk heeft de één het eerder koud dan de ander, dus zie de onderstaande richtlijnen als een hulpmiddel. Je leert zelf ook snel genoeg welke kleding het prettigst voelt bij welke temperatuur.

  • Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje, short of korte tight (petje / zonnebril)
  • Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte tight
  • Tussen 0 en 9 graden: (thermo) sporthemd, shirt met lange mouw, lange tight
  • Minder dan 0 graden: (thermo) sporthemd, shirt met lange mouw, een jack, wintertight (handschoenen, muts/hoofdband)

Tot slot een laatste tip: kleed je op wat je gaat doen, hardlopen! Ga je voor een snelle, pittige training? Dan is het nét iets te fris hebben bij vertrek oké, je warmt jezelf al hardlopend snel op.