Wat heb je nodig voor trailrunning?
Beginnen met trailrunnen is niet lastig, maar vraagt wel de nodige voorbereiding. Voordat je de deur uit stapt, is het verstandig om alvast te hebben nagedacht over wat je tijdens het lopen nodig gaat hebben. Van de juiste schoenen tot handige gadgets en voeding voor onderweg, doe je voordeel met dit overzicht.
Trailschoenen
Normale hardloopschoenen bieden meestal niet voldoende ondersteuning en bescherming op het uitdagende parcours van een trailrun. Trailschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor oneffen terrein. Kenmerkend is het grove profiel onder de zool. Dit zorgt voor goede grip, zodat je niet zomaar uitglijdt op heuvelachtig of modderig terrein. Vaak zijn trailschoenen wat zwaarder en stugger dan standaard hardloopschoenen.
Voor extra bescherming kun je in koude en natte omstandigheden zogenaamde ‘gaiters’ over je schoenen aantrekken. Dat zijn een soort beenkappen die je voeten en onderbenen beschermen tegen sneeuw en opspattend water. Het voorkomt ook dat er bij grindpaden of rotsachtig terrein kleine steentjes in je schoenen terechtkomen.
Kleding in laagjes
In de bergen schommelt de temperatuur vaak enorm. Met meerdere laagjes ben je voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Neem een dun jackje mee voor het geval het weer omslaat. In koude omstandigheden mogen een muts en handschoenen of een multifunctionele Buff ook niet ontbreken. Zorg voor kleding met veel bewegingsvrijheid. Dat maakt het makkelijker om heuvels op te lopen en snel te manoeuvreren als dat nodig is.
Loopstokken
In Nederland zijn ze meestal niet nodig, maar in bergachtig gebied kunnen loopstokken nuttig zijn. Je bovenlichaam en armen worden actief aan het werk gezet bij het klimmen, waardoor je de benen kunt ontlasten. Bovendien helpen ze je evenwicht te bewaren. Inklapbare, lichtgewicht stokken zijn handig mee te nemen onderweg.
Energievoorraad
Ben je langer dan 1,5 uur onderweg? Waterposten kom je niet zomaar tegen, dus een belt met drinkflesjes of rugzak met ingebouwde watervoorraad of isotone sportdrank is de oplossing. Vergeet bij langere trails ook geen voeding voor onderweg. Energierepen en energiegels zijn makkelijk mee te nemen en leveren snel energie.
Navigeren
Vanwege de smalle slingerende paadjes waar je overheen loopt tijdens het trailrunnen, is de kans groot dat je oriëntatie vermogen je in de steek laat. Zorg altijd voor een kaart van het gebied waarin je loopt of een sporthorloge met GPS. Dan kun je vooraf een route downloaden, zodat je zeker weet dat je weer thuiskomt.
Veiligheid
Voor je eigen veiligheid mogen ook de volgende zaken niet in je rugzak ontbreken: een ID-kaart met je persoonlijke gegevens, EHBO-setje in geval van nood, mobiele telefoon en wat contant geld. Op zonnige dagen is het verstandig ook een pet en zonnebrand mee te nemen. Loop je gedeeltelijk in het donker? Met een hoofdlampje heb je altijd goed zicht.
Ga je een begin maken met trailrunning? Doe voorzichtig, maar vergeet vooral niet te genieten!