Welke hardloopkleding trek je aan in de winter?
Met een goede outfit voorkom je dat je oncomfortabel warm wordt. Of dat je juist te snel afkoelt doordat je natte shirt je lichaamswarmte afgeeft aan de omgeving. Maar wat kun je het beste aantrekken als het buiten koud is?
Kies voor laagjes
Het belangrijkste kledingadvies bij kou is: kies voor laagjes. Het simpele en grote voordeel hiervan is dat je tijdens het hardlopen een laag uit kan trekken. Vaak is het de eerste vijf minuten hardlopen en tijdens de warming up nog even koud. Hoe langer je op pad bent, hoe warmer je het krijgt. Dan is het heel prettig om een laagje uit doen.
Lucht isoleert
Een andere reden om voor laagjes te kiezen, is de isolerende eigenschap van lucht. Tussen elke laag kleding ontstaat namelijk een dun laagje lucht wat als isolatie dient voor jouw lichaam. Enorm dikke kleding isoleert niet automatisch het beste. Bovendien neemt de isolerende werking van natuurlijke materialen, zoals katoen, af als ze vochtig worden door het zweten. Het beste kun je dus kiezen voor meerdere lagen van dunne technische materialen.
Zo bouw je laagjes op
1. Basislaag: onderkleding
Deze laag is belangrijk en draag je het dichtst op de huid. De basislaag moet het lichaam droog houden. Katoenen onderkleding is niet geschikt, omdat katoen vocht juist vasthoudt, waardoor je het snel koud krijgt. Kies voor een ademend en goed ventilerend materiaal dat je warm houdt en zweet afvoert. De unieke hardloopmaterialen van bijvoorbeeld ASICS zorgen ervoor dat transpiratievocht naar de volgende kledinglaag wordt geleid.
Wanneer een basislaag?
Het hangt natuurlijk ook af van hoe goed jij tegen kou kunt, hoe hard en ver je loopt. Maar bij een temperatuur lager dan 7 graden is een basislaag altijd een vereiste. Goede en isolerende onderkleding is lekker dun, heeft een goede pasvorm en hindert je niet tijdens het hardlopen.
2. Middenlaag: bovenkleding
Deze laag beschermt je tegen kou en houdt je natuurlijke lichaamswarmte vast. Zweet wordt naar buiten ofwel naar de volgende laag getransporteerd. Deze laag moet goed passend zitten, maar minder aansluitend dan de eerste, zonder hinderlijk te zijn. Vaak is dit een sportshirt met lange mouw. Ook hierbij is het belangrijk dat je kiest voor ademend en goed ventilerend materiaal. Er zijn ook loopshirts verkrijgbaar die op strategische zones, zoals bijvoorbeeld je rug, extra ventilatie hebben zodat de warmte nóg beter afgevoerd wordt.
3. Buitenlaag: tegen wind en kou
De buitenste kledinglaag is een schild tegen kou, wind en regen. Al het vocht dat vanaf het lichaam via de eerste twee lagen is doorgevoerd, moet vanaf hier naar buiten toe. Het is dus belangrijk dat deze laag wind- en waterdicht is maar toch goed ademt. Laat je goed voorlichten als je een waterdicht loopjack aanschaft: er zijn nogal wat mogelijkheden en prijsverschillen.