Let op hardlopers: HOUD AFSTAND!
“Het coronavirus is een bijzonder virus. De ziekte die het veroorzaakt lijkt op griep, maar subtiele verschillen in het virus kunnen grote gevolgen hebben. COVID-19 is een nieuw ziektebeeld, er is nog veel onbekend; duidelijk is wel dat het nieuwe coronavirus het op de luchtwegen heeft gemunt:
- Het verspreidt zich in hoestdruppeltjes door de lucht en dringt dan via neus, mond of ogen het menselijk lichaam binnen
- Soms neemt het een indirecte route en bereikt het zijn doel via besmette oppervlakken en handen die het gezicht aanraken
- En als het eenmaal binnen is, kruipt het door tot de slijmvliezen achter in de keel
Een virus is een stukje genetisch materiaal, verpakt in een vetachtig jasje waar een aantal eiwitten op zitten. Ze leven niet, ze groeien niet uit zichzelf, en komen pas tot leven als ze een gastheer hebben gevonden bij wie ze kunnen binnendringen. En daar moeten ze dus eerst toegang toe weten te schaffen.”
Houd afstand!
*UPDATE: Uit onderzoek van de Belgische hoogleraar Bert Blocken, gespecialiseerd in sportaerodynamica is gebleken dat de afstandsregel van 1,5 meter alleen effectief is voor mensen die stilstaan. ''Wie tijdens het sporten ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter. De persoon die net achter jou rent – in de zogenoemde slipstream – loopt dan door die wolk van druppels heen”, zegt Blocken. Op basis van de resultaten adviseert Blocken om tijdens het hardlopen in de looprichting 10 meter afstand te houden. ''Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook verstandiger om al vanaf een vrij grote afstand te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je iemand schuin kan inhalen, aldus Blocken.
Houd rekening met elkaar, jij als hardloper bent geen uitzondering.
Loop alleen
Het is misschien wat minder gezellig maar ga echt alleen op pad! Daarnaast hebben hardlopers nog weleens de neiging wat overtollig slijm weg te spugen tijdens het hardlopen. Het mag duidelijk zijn dat je juist deze ‘harlopersgewoonte’ even uitstelt tot je thuis bent óf tot je op een plek bent waar echt niemand in de buurt is.
“Eén enkele luchtweg cel kan miljoenen kopieën verspreiden, die, eenmaal uitgehoest, uitgespuugd of uitgerocheld, op zoek gaan naar een nieuwe gastheer”
Mirjam: “Als het het coronavirus lukt om het lichaam binnen te dringen langs mond, neus en ogen, hecht het zich met zijn oppervlakte eiwitten aan receptoren (‘ontvangende’ eiwitten) in de luchtwegen. Het virus kan zich nu invouwen in de lichaamscellen en daar genetisch materiaal inbrengen. De lichaamscellen krijgen vervolgens instructie om kopieën te maken van het complete genetische materiaal van het virus. Daarna maakt de lichaamscel ook nog het vetachtige jasje en de oppervlakte eiwitten aan zodat uiteindelijk complete kopieën van het virus worden gemaakt.”
“Je kunt het virus al 14 dagen bij je dragen (en dus verspreiden met kuchen, hoesten of rochelen) zonder dat je het zelf in de gaten hebt. En zo kun je dus, geheel ongemerkt, al 14 dagen een enorme besmettingsbron zijn”
“En let wel, de meeste mensen zullen hoogstens lichte verkoudheidsklachten hebben wanneer ze besmet zijn met het coronavirus. Klachten die mogelijk op een beginnend griepje lijken. Daarnaast is de incubatietijd (de tijd tussen het moment waarop iemand besmet raakt tot het moment dat deze echt ziek wordt en klachten gaat ontwikkelen, variërend van zeer milde klachten tot zeer ernstige klachten) van het nieuwe coronavirus 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruiken we 14 dagen.”
Ook sportarts Mirjam Steunebrink roept op: “Geef dus alsjeblieft massaal gehoor aan de dringende oproep om minstens 1.5 meter afstand van elkaar te houden!!” Let op: wanneer je achter iemand loopt, mag dit nog veel ruimer genomen worden.
Ga je hardlopen, is het uiteraard wel belangrijk om je goed te voelen! Bij koorts of verkoudheid blijf je dus thuis. Lees hier alles wat je moet weten over corona en hardlopen.