Project Buikloop: onderzoek naar darmklachten bij duurlopers
Het vermoeden bestaat dat de microbiota, de samenstelling van de bacteriën in de darmen, een rol zouden kunnen spelen bij darmklachten tijdens duurinspanning. Het doel van het Project Buikloop is om te achterhalen hoe en in welke mate de microbiota samenstelling van invloed is op het krijgen van darmklachten in de aanloop naar en/of het lopen van een marathon.
Het effect op de microbiota
Het project volgt een groep lopers in de voorbereiding en in de uitvoering van de marathon. In deze periode zullen enkele metingen worden verricht, om te kijken hoe het met de microbiota gaat. Deze metingen geven een goed beeld wat het effect is van de verandering van levensstijl (verhoogde trainingsintensiteit) en bioritme op de gezondheid van deze bacteriën en dus op jouw eigen gezondheid.
Drie testen
Het onderzoek wordt uitgevoerd rond de marathon van Amsterdam. Er zullen in de periode juni – okober 2017 per deelnemende loper 3 metingen worden uitgevoerd, namelijk voor eind juli, twee weken voor de marathon en op de dag van de marathon, voor de start. Deze metingen zullen worden uitgevoerd door MyMicroZoo. Hiervoor is het nodig dat je een monster van je ontlasting opstuurt. Hiervoor krijg je een speciale kit toegestuurd met de juiste instructies. Zoals je zult zien betreft het een simpele handeling.
Kosten van het onderzoek
Naast de kosten van inschrijving van de marathon kost je dit onderzoek slechts 90 euro. Je hoeft maar een van de drie metingen te betalen, de overige twee metingen worden je aangeboden door de projectpartners (Atletiekunie, Mymicrozoo, Running 20/20 en Sportcentrum Papendal).
Wat levert het jou op?
Je krijgt met de drie metingen een uniek inzicht in wat er met jouw microbiota gebeurd tijdens de trainingsmaanden. Dit kan je helpen om prestaties en de loopervaring te verbeteren. Bovendien wordt je lid van de enige Nederlandse darmcommunity. Je krijgt daarmee toegang tot een besloten website. Hier krijg je nog veel meer informatie over de rol van de microbiota bij ziekte en gezondheid en kun je je eigen microbiota vergelijken met andere groepen zoals vegetariers, veganisten, mensen met obesitas, lijders aan diabetes etc.
Verder krijg je een mooi loopshirt en twee informatiesessies voor alle deelnemers. Dit is tenslotte een unieke kans om op een laagdrempelige- en betaalbare manier kennis te maken met de wetenschappelijke kant van het marathonlopen. Ook help je onderzoek van darmklachten bij marathonlopers (en mogelijk ook andere sporters!). Aarzel niet, reageer dus snel!
Voorwaarden
Ben je een man tussen de 25 en 55, prestatiegericht en heb je je ingeschreven voor de marathon van Amsterdam, op 15 okober 2017? En wil je het onderzoek ondersteunen? In totaal worden 80 lopers gezocht voor dit onderzoek. Meld je dus snel aan via de volgende link, om je plek veilig te stellen.
Meer info bij Jos Seegers, MyMicroZoo. Email: [email protected] Telefoon: 06-24523741.
Foto: Shutterstock