Symposium sportblessurepreventie: veel onderzoek naar hardlopen
Tijdens het symposium kwamen verschillende trainers, sporters en onderzoekers aan het woord om de aanwezigen te vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van trainingsbelasting en sportblessurepreventie. De doelgroep werd gevormd door trainers/coaches, paramedici, onderzoekers, beleidsmakers en andere professionals in de sport. Een van de aanwezigen was Kenny Odijk, fysiotherapeut van het Nederlandse dameswaterpoloteam, met wie hij wekelijks hardloopt.
Donorsporten
“Het was interessant om te horen dat er de komende jaren veel geld gaat naar onderzoeken op het gebied van blessurepreventie. Hardlopen en voetbal zijn daarbij de sporten die er echt uitspringen. Dat komt niet alleen doordat het op zichzelf populaire sporten zijn, maar ook doordat hardlopen een goede ‘donorsport’ is. Er is steeds meer bewijs dat vergelijkbare bewegingen in andere sporten en de aanvulling van nieuwe skills uit een andere sport je prestaties in je ‘hoofdsport’ kunnen verbeteren en op die manier ook kunnen helpen blessures te voorkomen. Hardlopen is daarbij een vaak gebruikte donorsport. Het dameswaterpoloteam loopt ook twee keer per week hard.”
Onderzoek
“Het symposium was goedbezocht, ook door veel bekende namen in het veld, zoals NOC*NSF-sportarts Maarten Moen, diverse sportartsen van de KNVB en bijvoorbeeld Jelle Heisen, voormalig atleet en tegenwoordig onder andere begeleider van het Nederlandse dameshandbalteam. Omdat het de eerste keer was dat het georganiseerd werd, ging het nu vooral over aankomend onderzoek en werd er een aantal pitches gehouden over bijvoorbeeld apps die kunnen helpen blessures te voorkomen. Volgend jaar zullen er meer resultaten beschikbaar zijn, maar nu was het vooral interessant om te horen hoeveel onderzoek eraan komt en dat een groot deel van dat onderzoek over hardlopen zal gaan.”
Bron: VeiligheidNL
Foto: Shutterstock