Wat doe je als je vlak voor een wedstrijd ziek wordt?
Als je in de week voor je wedstrijd ziek wordt is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rust neemt. Dat betekent niet trainen, veel rusten en vroeg naar bed. Probeer stress op het werk en in je privéleven zoveel mogelijk te vermijden. Let extra op gezonde voeding waarbij je extra vitamine c binnenkrijgt, laat alcohol deze week ook staan. Bij neusverkoudheid kun je met neusspray of een zoutoplossing de neus goed schoonspoelen.
Wat voor infectie heb je?
Het is belangrijk dat je meet of je koorts hebt, want dat is bepalend bij de beslissing of je mee kunt doen aan je wedstrijd. Je moet dus voor jezelf nagaan of je een infectie hebt met algemene verschijnselen zoals spierpijn en koorts, of dat je een infectie hebt van alleen de bovenste luchtwegen met lokale symptomen boven de nek zoals een loopneus, hoofdpijn en keelpijn.
Wanneer is het niet verstandig?
Koorts
Bij spierpijn, koorts en een verhoogde hartslag in rust is het advies: niet sporten! Het is een fabeltje dat een griep of verkoudheid eruit gezweet kan worden. Hou daarbij ook de vuistregel aan dat je na een koortsperiode niet gelijk weer intensief kunt bewegen maar een sportvrije periode moet inlassen die twee maal zo lang is als de koortsperiode. Dus als je twee dagen koorts hebt gehad, moet je vier dagen wachten met sporten nadat de koorts is gestopt!
Darminfectie
Bij een darminfectie met diarree is het ook zeer onverstandig om door te gaan met sporten en is het advies rust te nemen en ook de geplande wedstrijd niet te gaan lopen.
Voorhoofdsholteontsteking
Bij een voorhoofdsholteontsteking is een wedstrijd af te raden, want door de inspanning worden de hoofdpijnklachten fors verergerd.
Bronchitis
Heb je bronchitis dan wordt trainen en zeker het doen van een wedstrijd afgeraden. Je longen kunnen dan namelijk niet goed de zuurstofvoorziening verzorgen.
Wanneer kan het wel?
Heb je een verkoudheid zonder koortsverschijnselen en spierpijn, dus bijvoorbeeld een loopneus en een zere keel? Dan is er in principe geen bezwaar tegen sporten en zou je gewoon de wedstrijd kunnen lopen. Toch is het onverstandig tijdens de wedstrijd helemaal tot het gaatje te gaan. Dit doet de weerstand van het toch al wat verzwakte systeem geen goed.
Wedstrijd als training
Een topprestatie zal er waarschijnlijk niet inzitten als je niet fit bent. Je kunt de wedstrijd dan beter als een training zien en op 80 procent lopen. Het kan bij verkoudheid zonder koorts dan slim zijn om twee dagen voor de wedstrijd een testloopje te doen op 80 procent met enkele versnellingen om in te schatten hoe belabberd je eraan toe bent en hoe realistisch een fatsoenlijke eindtijd is. Op basis van die gegevens kun je dan een keuze maken.
Uiteraard moet je jezelf niet voor de gek houden door de koorts te drukken met aspirine of paracetamol zodat je wel koortsvrij kunt trainen!
Lees meer over sport en griep op Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock