Wat doe je bij een tekenbeet?
Teken zijn kleine parasieten die eruit zien als bruin-zwarte spinnetjes tussen de 1 en 3 mm groot. Ze komen vooral voor in bossen en velden in de periode maart tot november. De teek hecht zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los.
Lyme-bacterie
Soms neemt de teek nog iets vervelends met zich mee: de Borrelia burgdorferi-bacterie. Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Als de teek hiermee is geïnfecteerd, dan kunnen de Lyme-bacteriën worden overgedragen naar de mens. Als je bent geïnfecteerd met deze bacterie kun je dat herkennen aan een rode kring of vlek rond de tekenbeet. Je krijgt ook griepachtige symtonen zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts en vermoeidheid.
Tekenbeet voorkomen
Deze tips zijn belangrijk bij het voorkomen van een tekenbeet:
- Blijf op de paden in het bos. Zorg er voor dat je niet in aanraking komt met grassen, struiken en bomen.
- Draag goed sluitende kleding. Stop bijvoorbeeld je broekspijpen in je sokken, draag lange mouwen en een pet.
- Controleer na een training je hele lichaam op teken. De teek kan via de benen omhoog klimmen en heeft een voorkeur voor warme, vochtige plekjes. De teek nestelt zich dan ook vaak in huidplooien, zoals oksels, liezen, bilnaad en knieholten, of achter het oor, in de hals/nek. Maar een teek kan ook op een been, arm of de romp zitten.
- Controleer je hond of kat regelmatig op teken. Honden en katten kunnen namelijk ook gemakkelijk tekenbeten krijgen. Daardoor is er ook een risico voor jou om via een huisdier een tekenbeet te krijgen.
Teken verwijderen
Als je een tekenbeet hebt gehad is het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe korter de teek de kans krijgt zich vol te zuigen, hoe kleiner de evetentuele besmettingskans met de Lyme-bacterie. Bij verwijdering binnen 24 uur is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten.
- Neem een pincet waarmee de teek goed kan worden vastgepakt, zonder hem plat te drukken, bijvoorbeeld een epileer-of tekenpincet.
- Plaats het pincet over de teek zo dicht mogelijk op de huid. Verdoof de teek vooraf niet met olie, alcohol, een brandende sigaret of andere middelen.
- Trek de teek voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek hierbij niet plat.
- Ontsmet het wondje met 70% alcohol, jodiumtinctuur of –zalf.
- Noteer datum en plaats van een tekenbeet; dit is nuttig als later blijkt dat je besmet bent geraakt. De tekenbeet kunt je al weer vergeten zijn.
Meer informatie over de ziekte van Lyme en hoe je de symptonen herkent op Sportzorg.nl