Wat kun je doen?
Niet iedere pijn die je voelt in de hak en hiel betekent dat je hielspoor hebt. Dat ontstaat pas wanneer je te lang met deze klachten doorloopt. Neem dus ook een lichte pijn in je hak serieus en denk niet dat het vanzelf wel overgaat of dat het erbij hoort als je net begint. Een sportarts of fysiotherapeut kan helpen om de juiste diagnose te stellen.
Soms is een aangepast hakje genoeg om weer te kunnen hardlopen. In andere gevallen kun je beter een op maat gemaakte steunzool laten aanmeten. Ook moet je het pijnlijke gebied zo veel mogelijk ontlasten. Je kunt beter tijdelijk andere sporten beoefenen om je conditie op peil te houden, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of cross trainen. De lichte belasting is goed om de doorbloeding en het herstel van je peesplaat te stimuleren.
Spierversterkende oefeningen kunnen je voet helpen om te herstellen van hielspoor. Als de blessure echt hardnekkig is, kun je ook een nachtspalk dragen, een soort brace die ’s nachts zorgt dat je pees en peesplaat continu aangespannen zijn. Pas als je helemaal van je klachten verlost bent, kun je voorzichtig je belasting tijdens het hardlopen weer opbouwen. Begin dan op een zachte ondergrond en loop zoveel mogelijk over vlakke bospaden. Dat zorgt voor natuurlijke demping, waardoor je voet minder harde klappen te verduren krijgt.