Bracing bij enkelbandletsel
Meer over het ontstaan van een enkelblessure kun je lezen in een artikel dat ik eerder schreef op hardlopen.nl. Daarnaast vind je hier oefeningen die je zelf kunt doen ter versteviging van de enkel.
Verbetering van de stabiliteit
Tegen de verwachting in lijkt het toepassen van een brace of tape geen verbetering van de proprioceptie (de gewaarwording van de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen in de ruimte) te geven. Als sporter ervaar je wel meer stabiliteit en wordt er een lagere incidentie van enkelbandletsel gevonden bij gebruik van deze hulpmiddelen.
Tapen kan op verschillende manieren. Daarbij wordt altijd een compromis gezocht tussen draagcomfort en stabiliteit.
Soorten braces
Wat braces betreft is de markt enorm. Er zijn veel fabrikanten die allerlei soorten braces op de markt hebben gebracht waarbij het vaak moeilijk is om als loper een gerichte keuze te maken. Enkelbraces zorgen met name voor stabiliteit en daarmee voor pijnvermindering. Ook werken ze preventief om enkelklachten te voorkomen bij mensen die vaker zwikken.
Monozorg is een goed voorbeeld van een informatieve website met geschikte enkelbraces.
Licht tot matige ondersteuning
Bij een licht tot matig verzwikte enkel kun je beginnen met de sport enkelbrace Push, welke is voorzien van een bandsysteem aan de buitenzijde van het enkelgewricht. Dit is gebaseerd op de principes van functionele tape bandage met een geïntegreerde heellock wikkeling. Ook Bauerfeind heeft een dergelijke brace op de markt gebracht, waarbij dankzij een drie-traps bandensysteem de hoeveelheid druk (compressie) naar wens kan worden ingesteld. Dit geeft extra bescherming, wat de kans op zwikken verminderd.
Matig tot zware ondersteuning
Bij matig tot zware kneuzingen en bij chronisch enkelinstabiliteit kan een veterbrace worden aangeschaft. Deze brace heeft als grote voordeel dat de brace veel draagcomfort heeft én goed in te stellen is naar de eigen wensen. Zo kan door de veters (strapping) de mate van ondersteuning per fase worden ingesteld.
Bij een acuut enkelbandletsel heeft de firma Push de ‘med aequiflex’ op de markt gebracht. Deze brace geeft voldoende mogelijkheid om de voet te kunnen heffen en naar beneden te duwen maar beperkt tegelijkertijd zijdelingse bewegingen van de enkel. Met twee elastische banden is de druk op het gewricht optimaal in te stellen tijdens de acute fase.
Daarnaast in de zogeheten EXO-L enkelband sinds een aantal jaren op de markt. Deze externe enkelband speelt maximaal in op de persoonlijke behoefte van de gebruiker en wordt met behulp van 3D scanning en printing op maat gemaakt. Doel is het creëren van een optimale mix van draagcomfort en stabiliteit. Deze brace wordt op de enkelvork gedragen en wordt door middel van een band verbonden aan de schoen. Deze band is instelbaar naar de stabiliteitsbehoefte van de gebruiker. De externe band kan aan meerdere sportschoenen worden genaaid zodat dezelfde brace in verschillende (hardloop)schoenen gebruikt kan worden.
Keuze genoeg waardoor voor elk stabiliteitsprobleem een passende oplossing voor handen lijkt. Het is de moeite waard om de verschillende opties goed te bekijken en vanuit persoonlijke voorkeur een keuze te maken. Daarnaast is de ene brace de andere niet. Wanneer de ene soort brace onvoldoende uitkomst biedt, kan een ander type wél voldoende steun geven. Bij twijfel is het raadzaam om te overleggen met een fysiotherapeut of is een bezoek aan de sportarts te overwegen. Zij kunnen helpen om een stappenplan te maken zodat je zo goed mogelijk zonder klachten kunt (blijven) hardlopen.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Monozorg.