De basis van een goede looptechniek

In samenwerking met NN Running Coach
Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 18 juni 2024
De basis van een goede looptechniek
© Duy vu Dinh

Een goede hardlooptechniek is belangrijk, ook voor beginners. Het zorgt dat hardlopen minder energie kost en vermindert de kans op blessures. Hardlooptrainer Henny Meijvis geeft tips om jouw hardlooptechniek te verbeteren.

Als hardlooptrainer bij atletiekvereniging Dolichos en AV Phoenix ziet Meijvis veel beginnende lopers geconfronteerd worden met blessures. “Veel van deze klachten zijn het gevolg van overbelasting door gebrekkige looptechniek.”

Waarom is looptechniek belangrijk?

Het lijkt alsof je hardlopen vooral met je benen doet. Maar dat is niet waar. Spieren, pezen en gewrichten in je hele lichaam werken samen om de hardloopbeweging te maken. “De benen spelen een grote rol, maar de romp en de armen mogen niet vergeten worden,” stelt Meijvis. “Om de loopbeweging goed te kunnen uitvoeren, zijn voldoende beweeglijkheid, kracht, uithoudingsvermogen en coördinerend vermogen belangrijk. Door gerichte oefeningen kunnen deze motorische vaardigheden worden verbeterd.”

Lichaamshouding

De beste lichaamshouding tijdens het hardlopen? Rechtop, waarbij je iets naar voren helt vanuit de enkel. “Neem een trotse houding aan. Kijk naar de horizon,” tipt Meijvis. “Dat helpt om je hoofd niet voorover te laten hangen.”

Ontspanning

Zorg voor zoveel mogelijk ontspanning in je lichaam. “Lopers hebben vaak de neiging spanning vast te houden in schouders, armen en handen. Dat zorgt voor verkramping en staat een soepele loopbeweging in de weg,” vertelt Meijvis.

Arminzet

Probeer je armen niet teveel van links naar rechts te bewegen. Je wil vooruit, niet opzij. “Zet een actieve armbeweging in vanuit de schouders. Laat je armen van voor naar achter bewegen langs je lichaam.”

Landing

Het beste kun je jouw voeten onder je lichaamszwaartepunt plaatsen. Zo kan je lichaam de impact van de landing het beste opvangen. “Een kort grondcontact is het meest efficiënt om snel te bewegen. De energie van de landing kun je op die manier meenemen in je volgende stap. Blijf je aan de grond plakken, dan verlies je juist energie.”

Van kracht naar souplesse

Een veelgemaakte ‘fout’ die Meijvis bij beginnende hardlopers ziet, is dat zij vooruit proberen te komen door veel kracht te leveren. Maar door te werken aan een soepele loopstijl hoef je minder kracht te leveren. “Een efficiënte looptechniek zorgt voor minder verspilling van energie aan overbodige bewegingen,” legt Meijvis uit. “Je kunt beter iets rustiger lopen en kleinere passen maken. Door met souplesse te lopen, verminder je bovendien de kans op blessures.”

Beginnen met hardlopen Looptechniek Verantwoord Hardlopen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.