Hardloopmotivatie

IMG 6912
Rianne Hulshof Donderdag, 13 februari 2025
Hardloopmotivatie

Iedereen heeft wel eens van die dagen dat je gewoon echt geen zin hebt om te gaan lopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je op de lange termijn gemotiveerd blijft en je zorgvuldig opgebouwde hardloopconditie niet kwijtraakt? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Een hardloopdipje kan van korte duur zijn – zeg nou zelf: iedereen heeft wel eens geen zin om te trainen – maar kan ook uitgroeien tot een flinke motivatiedip, waardoor je uiteindelijk weer van voor af aan kunt beginnen met trainen. Zonde natuurlijk, maar eigenlijk makkelijker te voorkomen dan je misschien denkt. Het is daarbij wel belangrijk om voor jezelf na te gaan wat de reden is waarom je geen zin hebt in je training, en hoelang deze demotivatie al duurt. Een lage trainingsbereidheid voor een langere tijd kan namelijk ook duiden op overtraindheid. In zo’n situatie is het belangrijk een professional (je coach misschien, of je huisarts) te raadplegen en wellicht even helemaal te stoppen met hardlopen.

Is dat niet het geval en weet je dat je ‘gewoon’ smoesjes zit te verzinnen om onder je training uit te komen? Of ben je aan je eerste hardloopschema ooit begonnen en klinken je trainingen toch een beetje intimiderend? Dan hebben we hier de beste tips om je hardloopmotivatie (terug) te vinden voor je op een rij gezet.

Wees een beetje lief voor jezelf

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is écht niet erg om even geen zin te hebben om hard te lopen. Als je jezelf betrapt op een soort strijd tussen je hoofd en je lijf, waarbij gedachten als ‘ik moét gaan trainen’ het proberen te winnen van het vermoeide gevoel in je lichaam, dan is het verstandig om even dagje extra rust in te lassen. Je moet namelijk niets.

Gun jezelf dus gerust een paar keer per jaar een korte ‘hardloopvakantie’: eentje waarop je dus niet gaat lopen. Omdat je in die periode met heel andere dingen bezig bent, kan het zomaar zo zijn dat je aan het eind van die vakantie niet kunt wachten om weer lekker te lopen.

Goed voorbeeld…

Heb je zo’n moment waarop je echt even helemaal niet op zelf hardlopen zit te wachten? Geef dan gewoon even toe aan die runningdip en plof lekker op de bank om een serie of film te kijken, of een goed boek te lezen. Over hardlopen natuurlijk, want niets inspireert zo goed als de prestaties en ervaringen van andere lopers. Wedden dat je die loopkriebels langzaam weer op voelt komen? 

Natuurlijk hebben we ook een aantal toffe films en documentaires voor je op een rij gezet om je motivatie weer een beetje op te krikken: Leadman: The Dave Mackey Story, The Human Race, Breaking 2, Karl Meltzer: Made to be Broken, Free to Run. En qua boeken zijn dit echte aanraders: Runner van Lizzy Hawker, Atleet zonder grenzen van André van Kats (over Abdi Nageeye) en Running Beyond van Ian Corless.

Bedenk waarom je bent begonnen

Of je nu met je eerste training gaat beginnen, of een doorgewinterde hardloper bent: er is een reden waarom je ooit met hardlopen bent begonnen. Misschien om aan je conditie te werken, gewicht te verliezen, fitter te worden of je mentale gezondheid te verbeteren. Wat die reden ook geweest is, het vormt de basis van je motivatie om te gaan hardlopen. Op het moment dat je even een motivatiedip hebt, kan terugdenken aan die reden helpen om tóch je motivatie om te trainen weer terug te vinden.

Stel een doel

Hardlopen gaat lang niet altijd vanzelf. Zeker niet als je net begint, of als je terugkomt van een blessure. Je lichaam (weer) laten wennen aan de beweging en schokbelasting, en het opbouwen van je conditie kost nu eenmaal tijd. Hoe frustrerend dat ook kan zijn, het is belangrijk dat je niet opgeeft. En daarbij kan het stellen van een doel helpen. 

Het vooruitzicht van een tof evenement helpt als geen ander om ook als je eigenlijk even geen zin hebt, of als het weer gewoon niet meewerkt toch te gaan trainen. Je weet dan immers waar je het allemaal voor doet. Kies echter wel een doel dat realistisch is en past bij je niveau. Wil je bijvoorbeeld graag een marathon gaan lopen? Zorg er dan voor dat je met gemak tenminste een halve marathon kunt lopen voor je aan een trainingsschema voor een marathon begint. Ben je daar nog niet? Bouw dan je huidige niveau rustig uit met een van onze trainingsschema’s.

Overigens kun je een van de boeken uit de vorige tip prima gebruiken als inspiratie voor je volgende doel.

Pak een vast moment om te gaan trainen

Goed, na de vorige tips is je algemene motivatie weer helemaal terug, maar dan komen er toch weer van die momenten dat je dagelijks leven even roet in het eten gooit. Na een lange vermoeiende werkdag of op een gure regenachtige avond is het heel makkelijk om een smoes te bedenken om je training over te slaan of uit te stellen naar de volgende dag (om dan wederom eenzelfde smoesje te hebben). Voor je het weet is de week voorbij en heb je helemaal niet getraind. 

Spreek daarom vaste trainingsdagen af met jezelf en zet de avond van tevoren je spullen vast klaar. Ook een reminder in je agenda zetten helpt om je aan je eigen afspraak te houden. Begin eerst met één vaste hardloopdag. Gaat dat goed, dan kun je ook andere trainingen vastzetten in je agenda. Zorg er wel voor dat je (indien mogelijk) tenminste 1 dag tussen twee trainingen laat, zodat je weer fris aan de volgende sessie kunt beginnen.

Train samen!

Een andere goede stok achter de deur om te gaan trainen, en daarbij een stuk gezelliger dan alleen, is hardlopen met een trainingsmaatje. Dit kan een vriend zijn die het hardlopen ook op wil pakken (of misschien al loopt), maar je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een loopgroep of lid worden van een atletiekvereniging. Afspraken met iemand anders zeg je namelijk minder snel af dan afspraken met jezelf. Daarnaast helpen de prestaties van andere lopers ook weer motiverend om zelf door te blijven trainen.

Het gevoel na je training

Stiekem is het net zo fijn als het lopen zelf, het gevoel van voldoening dat je krijgt na een training. Helemaal als je na een rondje hardlopen helemaal bezweet onder die warme douche stapt. Een prima motivator om voor je gaat trainingen aan te denken. Wil je nog iets extra’s om naar uit te kijken tijdens je loopje? Zet dan een gezonde beloning voor jezelf klaar: een smoothie of een kop chocolademelk bijvoorbeeld. Want wist je dat chocolademelk een perfecte hersteldrank voor na het hardlopen is? Nou, waar wacht je nog op?

Rustig beginnen

Om je motivatie tijdens het hele schema dat je af wilt werken vast te houden, is het belangrijk om je training rustig op te bouwen. Wil je namelijk te snel en zijn je trainingen al snel te zwaar, dan bestaat het risico dat je steeds meer moeite hebt om het hardlopen vol te houden. Loop je duurtrainingen dan ook écht rustig (liever te langzaam, dan te snel) en probeer lekker om je heen te kijken tijdens het hardlopen. Genieten is een belangrijk onderdeel van je training, dus kies ook een leuk rondje uit. 

Leg de focus van je training eerst op het uitbouwen van je duurvermogen, en ga pas later aan de slag met het verhogen van je snelheid. Dat voorkomt blessures en zorgt er ook voor dat je hardlopen langer volhoudt. Hoe makkelijker dat gaat, hoe leuker het wordt namelijk. En hoe gemotiveerder je wordt natuurlijk!

Vertrouw het proces

Het vloeit een beetje voort uit de vorige tip, maar gun jezelf de tijd om dat duurvermogen (en later je snelheid) op te bouwen. Consistentie is eigenlijk het belangrijkste van hardlopen. Zolang je met regelmaat blijft lopen, zul je merker dat het iedere week makkelijker gaat. Helemaal als je ook af en toe even terugkijkt naar waar je vandaan komt, zie je al snel hoeveel vooruitgang je geboekt hebt.

Maak de training leuk voor jezelf

Slecht weer, een saai rondje, weer dezelfde training. Allemaal redenen waardoor je motivatie een duikvlucht kan nemen. Het advies? Maak de training ook een beetje leuk voor jezelf. Voor lange afstandsdoelen zul je bijvoorbeeld ook langere duurtrainingen moeten doen, en die kunnen best wel saai zijn. Door dan een leuke, inspirerende route te kiezen (door het bos bijvoorbeeld) of eens totaal ergens anders te gaan lopen dan je vaste locaties, zul je zien dat zo’n training voorbijvliegt.

Dat geldt eigenlijk ook voor je training in slecht weer. Probeer door een leuke route te kiezen jezelf van de omstandigheden af te leiden. Dat klinkt flauw en makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je toch niet door slecht weer tegen te laten houden. Vooral op het moment dat je voor een evenement aan het trainen bent, heb je de weersomstandigheden op de grote dag ook niet in de hand dus dan kun je beter voorbereid zijn. 

Wil je gewoon echt eens een andere training? Neem dan eens een intervaltraining op in je schema. Of probeer eens een heuveltraining. Als je geen heuvels in de buurt hebt, zou je daarvoor bijvoorbeeld een viaduct of trap kunnen gebruiken. Daarnaast kun je je routine ook een beetje doorbreken door eens op een totaal ander tijdstip te gaan lopen dan je normaal gesproken doet. Ben je een echte ‘wegloper’? Dan zou je ook eens voor een duurloop op de trails kunnen kiezen. Het is dan wel handig om hiervoor geschikt schoeisel aan te schaffen, zodat je voldoende grip hebt.

Beloon jezelf

Ken je dat magische effect van het aantrekken van een nieuwe hardloopoutfit of een nieuw paar hardloopschoenen? Zodra je die nieuwe kleding of schoenen hebt gepast, kun je meestal niet wachten om erin te trainen. Motivatieboost gegarandeerd! Hoewel je waarschijnlijk niet voor elke training een nieuwe outfit aan kunt schaffen, kun je met jezelf afspreken dat je na in totaal bijvoorbeeld 50 of 100 kilometer een nieuw item toe mag voegen aan je hardloopgaderobe. Heb je een van je doelen behaald? Ook dat mag gevierd worden! Dat fijne hardloopshirtje dat je al zo lang wilde hebben, betekent ook net iets meer voor je als je daar een herinnering aan koppelt. Des te leuker om er later weer in te trainen!

Download de Running Coach

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.