Maar is trainen met spierpijn dan ook goed voor je?
In principe is het niet slecht om te gaan trainen als je nog spierpijn hebt van je vorige training. Het heeft zelfs voordelen om dit wel te doen. Door de beweging komt de doorbloeding in je spieren op gang, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden. Maar pas je training hier wel op aan. Verwacht bijvoorbeeld niet dat je de dag na een fikse training en de bijbehorende spierpijn een anaerobische intervaltraining of tempoloop kunt doen. Je belast de al aangedane spieren dan alleen maar meer, waardoor je het herstelproces saboteert en het risico op blessures toeneemt, of zelfs overtraining op de loer ligt.
Kies in plaats daarvan voor een rustige duurloop, waarbij je de focus op het herstel legt. Laat snelheid even achterwege, en wissel ook gerust tussen hardlopen en wandelen. Of ga een dagje cross-trainen: fietsen of zwemmen bijvoorbeeld. Zo train je andere spiergroepen, is de impact op je aangedane spieren niet zo groot en zorg je toch voor een goede doorbloeding. Let er wel op dat je hierbij niet over je grenzen gaat. Het is ook weer niet de bedoeling om de ene spierpijn te vervangen voor de andere.
Er is echter één situatie waarin het absoluut uit den boze is om met spierpijn te gaan trainen en dat is wanneer de pijn veroorzaakt wordt door een virusinfectie, griep bijvoorbeeld. Je loopt dan namelijk het risico op ontsteking van je hartspier, met als gevolg dat je vanaf dat moment hartpatiënt bent. Dan is een dagje wachten met trainen echt wel te moeite waard.