Anti-hooikoorts soep

Bij hooikoorts is er sprake van een prikkeling of allergische reactie van de slijmvliezen op pollen en/of grassen. Je kent het wel: het niezen en snotteren, branderige of tranende ogen, of huiduitslag. Helaas zijn er geen medicijnen of producten die de hooikoorts helemaal wegnemen, maar met voeding kun je de ergste hooikoorts-aanvallen wel onderdrukken. Om je lichaam de optimale weerstand te laten bieden tegen de hooikoorts, is het belangrijk om goede bacteriën, voedingsvezels uit groenten, eiwitten en zwavelhoudende aminozuren binnen te krijgen.
Vandaag hebben we een recept voor een heerlijke stevige soep. Het perfecte gerecht om jouw hooikoorts te verminderen. Kook je mee?
Stevige soep met knolselderij, prei en rode linzen
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Bewaaradvies: Je kunt je soep voor 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. De soep kan ook makkelijk ingevroren worden, altijd handig voor later!
Ingrediënten:
- 1 knolselderij, geschild en in blokjes
- 2 preien, in ringetjes
- 2 grote wortels, in blokjes
- 1 bakje kastanjechampignons, in schijfjes
- 1 witte ui, in blokjes
- 4 teentjes knoflook, in kleine stukjes
- 100 gram rode linzen, gewassen
- 3 kleine aardappels, geschild en in blokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blokje groentebouillon
- 500 ml water
- 1 flinke eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel kerriekruiden
- Zwarte peper en zout naar smaak
- Eventueel: een rood pepertje, verse peterselie
Bereiding
- Verhit een grote eetlepel kokosolie in de pan. Bak de ui, knoflook en prei tot het glazig wordt. Voeg eventueel ook een rood pepertje in ringetjes toe als je van wat pit houdt!
- Voeg nu de champignons en wortel toe en bak even mee op een hoog vuur. Voeg ondertussen de gedroogde tijm, oregano en kerriekruiden toe. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg nu de stukken aardappel en knolselderij toe en bak het 2 minuten al omscheppend mee.
- Doe als laatste de rode linzen erbij. Roer ze goed door de groenten heen. Voeg nu 500 ml water toe en een grote eetlepel tomatenpuree. Vul de pan tot de groenten net onder staan.
- De de groentebouillonblokjes erbij en roer het goed door elkaar. Breng alles aan de kook en laat het voor ongeveer 20 minuten sudderen op een laag vuur. Als de groenten zacht zijn kun je de soep pureren.
- Pureer de soep voor een deel! Het is heerlijk om nog wat grote stukken groenten erin te houden. Is de soep toch nog te dik? Voeg dan nog wat water toe.
- Serveer de soep met verse peterselie en voeg nog wat peper en/of zout toe naar smaak.
Smakelijk!