Boerenkool: energieleverancier
Voor één persoon schil je 250 gram aardappelen en heb je verder 250 gram boerenkool, 100 gram rundertartaar, 5 gram kokosolie, 75 gram piccalilly, peper, zout en water nodig.
Koken
Doe de aardappelen in een pan met de boerenkool erbovenop. Voeg water toe tot de aardappelen bijna onder water staan. Breng op een hoog vuur aan de kook en laat ze twintig minuten koken met de deksel op de pan. Bak ondertussen het tartaartje in een beetje kokosolie. Als het tartaartje klaar is, kun je in diezelfde pan piccalillysaus maken, door 75 gram piccalilly met 25 milliliter water aan de kook te brengen.
Stampen
Stamp de aardappelen en boerenkool door elkaar. Als je het kookvocht niet afgiet, maar gebruikt om de boerenkool smeuïg te maken, heb je geen boter of melk nodig. Door het kookvocht niet af te gieten, blijven bovendien smaak en vitaminen uit de boerenkool behouden. Serveer de boerenkoolstamppot met het tartaartje en de saus.
Voedingswaarde
Een bord boerenkoolstamppot met rundertartaar en piccalillysaus levert je 469 kilocalorieën aan energie, 33 gram eiwit en 14 gram vet. Een portie bevat 53 gram koolhydraten en 15 gram voedingsvezels.
Bron: Goud op je bord
Foto: Shutterstock