Een gezond alternatief kerstmenu
"Less is more"
Meer gerechten/gangen is niet altijd beter. Heel veel mensen denken dat genieten een synoniem is voor veel eten. Hoe voller de tafel staat, hoe meer te genieten. Terwijl het soms veel lekkerder kan zijn om minder gerechten op tafel te serveren maar wel gerechten die extreem lekker zijn omdat daar veel tijd en aandacht aan is besteed.
Vers
Gebruik verse ingrediënten, investeer in goede producten. Pakjes en zakjes geven niet altijd de ultieme smaakbeleving. Verse producten doen dat wel, zoals verse kruiden of zelfgemaakte sauzen/marinades. Ook de producten dichtbij de oorsprong halen wil in veel gevallen iets voor de smaakbeleving doen. Koop de groenten biologisch of bij de boerderijwinkel, hetzelfde geldt voor het vlees.
Bietencarpaccio
Het kan ook anders: kies bijvoorbeeld een keer voor vis of voor een vegetarisch (bij)gerecht. Zo kun je van bieten een heerlijke bietencarpaccio maken. Lijkt qua kleur ook nog eens op de echte vleescarpaccio!
Gefrituurde zoete aardappel
Naast vleesgerechten zijn ook gebakken aardappelen of friet vaste prik bij menig kerstdiner. Ook die kun je echter goed vervangen. In plaats van (voor)gefrituurde aardappelsnacks, kun je ook heel gemakkelijk zelf gezonde (en lekkere!) friet maken! Zo is een zoete aardappel een heel makkelijk product om in stukken of reepjes te snijden en even af te bakken in de oven of in de pan.
Zware én lichte groenten
Denk ook aan de groente op je kersdiner. Wat dacht je van pompoenpuree in plaats van aardappelpuree? Of broccoli pureren en hiermee een paprika of tomaat vullen? Erg lekker, gezond en het ziet er nog eens heel chique uit ook. Leuk als decoratie op het bord!
Nog een extra tip; kies zowel een ‘zware’ als een ‘lichte’ groente. Neem broccoli, bieten, spruitjes of rode kool als zware groente, maar combineer met bijvoorbeeld een lichte salade. Zo is er genoeg keuze, genoeg variatiemogelijkheden en eet je ongemerkt toch meer groente dan wanneer er alleen maar een salade op tafel zou staan.”
Fruit
En dan is er nog er nog het dessert. Komt er ijs of slagroom aan te pas, dan zal het geen supergezond toetje worden, maar het nagerecht biedt ook altijd een kans voor een gezonde keuze. Vergeet het fruit niet! Altijd ideaal als basis voor het toetje of als decoratie op de slagroom.