Eiwitrijke, groene quinoa salade met pitten en noten

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 26 juni 2021
Eiwitrijke, groene quinoa salade met pitten en noten
© Lenna Omrani

Deze eiwitrijke, groene quinoa salade met doperwten, pitten en noten past niet alleen heel goed bij zomers weer, het is ook nog eens een voedzame salade om mee te nemen voor onderweg. Deze quinoa salade bevat verschillende soorten groenten, pitten, zaden en lekkere kruiden en staat zo op tafel. Als je niet van quinoa houdt kun je deze vervangen voor bijvoorbeeld (zilvervlies)rijst, couscous of bulgur.

We weten allemaal dat eiwitten, goede vetten, mineralen en vitaminen nodig zijn om je lichaam sterk en gezond te houden. Of je nou jong of oud bent. De energiebehoefte verandert echter wel naarmate je ouder wordt. Ook neemt je spiermassa vanaf een bepaalde leeftijd af. Om toch een fit lichaam en energie te behouden is beweging en goede voeding belangrijk. Een maaltijd met veel (plantaardige) eiwitten kan, naast het doen van krachttraining, ervoor zorgen dat je je spiermassa behoudt met het stijgen van de leeftijd. Deze salade is een hele goede combinatie van verschillende eiwitbronnen en zorgt voor voldoende vezels.

In het recept van vandaag zitten verschillende bronnen van eiwitten: doperwten, quinoa, zonnebloempitten en amandelen. Doperwten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze worden vaak gegeten bij een typische Hollandse maaltijd, maar ook door een salade zijn ze erg lekker of als basis voor een soep. Quinoa bevat daarnaast ook enorm veel eiwitten en is rijk aan vezels. Als laatste zitten er nog zonnebloempitten en amandelen in, die zorgen voor nog meer eiwitten en onverzadigde vetten. Klinkt als het ideale recept, toch?

Wil jij deze heerlijke en frisse salade maken? Ga dan snel door naar het recept!

IMG 3413 Lenna Omrani

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 250 g quinoa
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 courgettes, in halve schijfjes
  • ½ tl chilivlokken
  • 2 el sojasaus of tamari
  • 300 g verse spinazie
  • 300 g (bevroren) doperwten
  • 80 g ongebrande en ongezouten amandelen
  • 40 g zonnebloempitten
  • 1 avocado, in blokjes
  • 2 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 handje verse peterselie of munt

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de bereiding op de verpakking en zet daarna opzij om af te koelen.
  2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook op een middelhoog vuur. Fruit ongeveer 3-4 minuten.
  3. Voeg de courgette, chilivlokken en sojasaus toe en bak 5-6 minuten mee, tot de courgette zacht is.
  4. Voeg vervolgens de verse spinazie toe en bak het mee tot het geslonken is.
  5. Voeg als laatste de doperwten toe en verwarm deze mee tot ze ontdooid zijn.
  6. Doe de quinoa in een grote kom en voeg de gebakken groenten toe. Voeg de amandelen, zonnebloempitten, avocado, citroensap, peper, zout en verse peterselie of munt erbij en mix alles door elkaar.
  7. Aanvallen maar!

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.