Het effect van alcohol op hardloopprestaties
Uitdroging
Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam uitdroogt. Vocht wordt sneller afgevoerd en hiermee worden ook vitamines en mineralen uit het lichaam onttrokken. Uitdroging is zeker niet bevorderlijk voor je hardloopprestaties. Zeker wanneer je ook nog gaat zweten, kan dit leiden tot een vochttekort. Indien je na een training alcohol gaat drinken, droog je nog sneller uit en zal je je ook eerder aangeschoten voelen.
Lever
Alcohol wordt afgevoerd naar de lever. Het is de taak van de lever om dit af te breken en te ontgiften. Andere belangrijke taken van de lever komen hierdoor stil te liggen. Zo kan de verwerking van bijvoorbeeld vet niet plaatsvinden en dit kan leiden tot een ophoping daarvan in de lever, oftewel leververvetting. Ook heeft je lever geen tijd om melkzuur van je spieren af te breken, waardoor je mogelijk eerder last hebt van spierpijn na het sporten.
Slaap
Misschien is het je weleens opgevallen dat je na een aantal biertjes of wijntjes minder goed slaapt? Wel kun je dankzij het ‘slaapmutsje’ sneller in slaap vallen. Echter neemt de kwaliteit van slaap sterk af na het drinken van alcohol. Minder slaap heeft ook negatieve effecten op het herstel en uiteindelijk op jouw hardloopprestaties.
Herstel
Dat biertje na een hardloopwedstrijd smaakt misschien goed, maar je spieren zullen er minder blij mee zijn. Alcohol heeft een negatief effect op het herstel.
Is alcohol dan wel goed voor hart- en bloedvaten? Nee zeker niet. Er zijn wel aanwijzingen dat een klein beetje biologische rode wijn een beschermend effect kan hebben op hart- en vaatziekten. Dat komt door de antioxidanten in biologische rode wijn. Deze antioxidanten verhogen het goede HDL-cholesterol en verlagen het slechte LDL-cholesterol. Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat rode wijn goed is voor hart- en bloedvaten.
Andere onderzoeken tonen juist ook aan dat alcohol kan leiden tot een hogere bloeddruk. Dit vergroot de kans op hartritmestoornissen of zelfs een hartinfarct. En die antioxidanten haal je gewoon uit gezonde voeding, zoals blauwe bessen!
Het vermijden van suikers, verzadigde vetten en transvetten, dàt is pas goed voor hart- en bloedvaten. Dus als je echt iets wil bereiken qua gezondheid laat dan dit jaar de oliebollen, kerststollen en al dat chocola staan. En....lekker blijven hardlopen. Want beweging is sowieso goed voor hart- en bloedvaten!
Tot slot
Hardlopen en alcohol is dus geen goede combinatie. Het draagt niet bij aan je herstel of je prestaties. Alcohol heeft ook geen andere voordelen. Wil je toch drinken? Drink dan natuurlijk met mate en zorg voor voldoende extra vocht in de vorm van water.