Hoe donkerder het brood, hoe beter?

Tara Vossers
Tara Vossers Maandag, 30 juli 2018
Hoe donkerder het brood, hoe beter?
Waldkörn brood, een willekeurig donkerbrood met zoveel mogelijk zaden en pitjes of meergranenbrood. Allerlei broodsoorten die als gezond worden gezien. Veelal komt dit door de naam van het brood. Meergranenbrood klinkt bijvoorbeeld veel gezonder dan witbrood.

Naast de naam van het brood is ook het uiterlijk van het brood een belangrijk aspect waar men naar kijkt om te beoordelen of het gezond is of niet. Zo is waldkörn brood vaak een lichtbruin brood, met zaden en pitjes op de korst. De aanwezigheid van zaden en pitten maakt dat we het brood als ‘’gezonder’’ bestempelen dan wanneer dit niet aanwezig is. En tot slot is de kleur van het brood misschien nog wel de belangrijkste graadmeter voor velen om te concluderen of het brood gezond is of niet. Hoe donkerder, hoe beter. Dus kiezen we liever voor een donkerbruin meergranenbrood dan voor een lichtbruin volkorenbrood. Maar is het logisch wat we doen? Kunnen we onze conclusies trekken door alleen naar het uiterlijk van het brood te kijken?

Hoge uitmalingraad

Tijdens het productieproces van brood worden graankorrels (in de meeste gevallen afkomstig van tarwe maar ook van rogge of maïs) gebruikt om brood van te maken. Deze graankorrels worden in grote of kleine mate gezeefd. Het resultaat van het zeven wordt ook wel de uitmalingsgraad genoemd. Deze graad geeft aan of er veel voedingsstoffen zijn uitgezeefd of dat er veel voedingsstoffen zijn behouden. Zo bestaat een tarwekorrel uit vliesjes, zemelen en kiemen. Wanneer de uitmalingsgraad hoog is, betekent dit dat er weinig voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Wanneer de uitmalingsgraad laag is, betekent dit dat er weinig kiemen en zaden over zijn gebleven en er dus veel voedingsstoffen verloren zijn gegaan. De uitmalingsgraad is mede bepalend voor de kleur van het brood. Wanneer de uitmalingsgraad hoog is en er dus veel voedingsstoffen zijn behouden, kleurt het brood bruiner. Tevens is er dan vaak sprake van een volkorenproduct. Witbrood is gemaakt van een bloemsoort. Deze bloemsoort heeft een lage uitmalingsgraad, de kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd en daardoor heeft dit brood ook een lichtere kleur.

Kleur van brood

Met bovenstaande kennis zou je kunnen concluderen dat de kleur van het brood wel degelijk iets zegt over of het gezond is of niet. Immers, hoe meer voedingsstoffen aanwezig, des te gezonder. En inderdaad, voor een groot deel is deze conclusie waar. Echter spelen fabrikanten hier slim op in. Zo gebruiken de fabrikanten tegenwoordig gebrande mout. Een product die kleur toevoegt aan het brood, zonder daadwerkelijk voedingsstoffen toe te voegen. Zo kan witbrood, die ook daadwerkelijk wit oogt, een donker kleurtje krijgen maar er veranderd niks aan de inhoud van het brood zelf. Het blijft een brood met weinig voedingsstoffen. Echter oogt dit voor de consument gezonder, waardoor het ‘witbrood’ alsnog goed verkoopt.

Ingrediëntenlijst

Gelukkig is er dan altijd nog een ingrediëntenlijst. En deze ingrediëntenlijst liegt niet. Twijfel je of je een volkorenbrood in handen hebt of een witbrood met een kleurstof erin? Kijk vooral op de ingrediëntenlijst. Brood gemaakt van volkorenmeel is het brood die de meeste voedingsstoffen bevat en die dus de meest gezonde optie is. De term ‘’volkoren’’ is in de broodindustrie een wettelijk beschermde term. Deze term mag alleen gevoerd worden als er ook daadwerkelijk 100% volkorenmeel is gebruikt. Deze wettelijke bescherming geldt alleen voor brood en niet voor crackers of beschuit. Wanneer er op de ingrediëntenlijst ‘’100% volkoren’’ staat of op de voorkant van de verpakking ‘’volkorenbrood’’ dan weet je dat je het juiste brood te pakken hebt, ook al betekent dit dat het niet de donkerste soort is van alle andere broden die ernaast liggen.

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.