Hoe donkerder het brood, hoe beter?
Naast de naam van het brood is ook het uiterlijk van het brood een belangrijk aspect waar men naar kijkt om te beoordelen of het gezond is of niet. Zo is waldkörn brood vaak een lichtbruin brood, met zaden en pitjes op de korst. De aanwezigheid van zaden en pitten maakt dat we het brood als ‘’gezonder’’ bestempelen dan wanneer dit niet aanwezig is. En tot slot is de kleur van het brood misschien nog wel de belangrijkste graadmeter voor velen om te concluderen of het brood gezond is of niet. Hoe donkerder, hoe beter. Dus kiezen we liever voor een donkerbruin meergranenbrood dan voor een lichtbruin volkorenbrood. Maar is het logisch wat we doen? Kunnen we onze conclusies trekken door alleen naar het uiterlijk van het brood te kijken?
Hoge uitmalingraad
Tijdens het productieproces van brood worden graankorrels (in de meeste gevallen afkomstig van tarwe maar ook van rogge of maïs) gebruikt om brood van te maken. Deze graankorrels worden in grote of kleine mate gezeefd. Het resultaat van het zeven wordt ook wel de uitmalingsgraad genoemd. Deze graad geeft aan of er veel voedingsstoffen zijn uitgezeefd of dat er veel voedingsstoffen zijn behouden. Zo bestaat een tarwekorrel uit vliesjes, zemelen en kiemen. Wanneer de uitmalingsgraad hoog is, betekent dit dat er weinig voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Wanneer de uitmalingsgraad laag is, betekent dit dat er weinig kiemen en zaden over zijn gebleven en er dus veel voedingsstoffen verloren zijn gegaan. De uitmalingsgraad is mede bepalend voor de kleur van het brood. Wanneer de uitmalingsgraad hoog is en er dus veel voedingsstoffen zijn behouden, kleurt het brood bruiner. Tevens is er dan vaak sprake van een volkorenproduct. Witbrood is gemaakt van een bloemsoort. Deze bloemsoort heeft een lage uitmalingsgraad, de kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd en daardoor heeft dit brood ook een lichtere kleur.
Kleur van brood
Met bovenstaande kennis zou je kunnen concluderen dat de kleur van het brood wel degelijk iets zegt over of het gezond is of niet. Immers, hoe meer voedingsstoffen aanwezig, des te gezonder. En inderdaad, voor een groot deel is deze conclusie waar. Echter spelen fabrikanten hier slim op in. Zo gebruiken de fabrikanten tegenwoordig gebrande mout. Een product die kleur toevoegt aan het brood, zonder daadwerkelijk voedingsstoffen toe te voegen. Zo kan witbrood, die ook daadwerkelijk wit oogt, een donker kleurtje krijgen maar er veranderd niks aan de inhoud van het brood zelf. Het blijft een brood met weinig voedingsstoffen. Echter oogt dit voor de consument gezonder, waardoor het ‘witbrood’ alsnog goed verkoopt.
Ingrediëntenlijst
Gelukkig is er dan altijd nog een ingrediëntenlijst. En deze ingrediëntenlijst liegt niet. Twijfel je of je een volkorenbrood in handen hebt of een witbrood met een kleurstof erin? Kijk vooral op de ingrediëntenlijst. Brood gemaakt van volkorenmeel is het brood die de meeste voedingsstoffen bevat en die dus de meest gezonde optie is. De term ‘’volkoren’’ is in de broodindustrie een wettelijk beschermde term. Deze term mag alleen gevoerd worden als er ook daadwerkelijk 100% volkorenmeel is gebruikt. Deze wettelijke bescherming geldt alleen voor brood en niet voor crackers of beschuit. Wanneer er op de ingrediëntenlijst ‘’100% volkoren’’ staat of op de voorkant van de verpakking ‘’volkorenbrood’’ dan weet je dat je het juiste brood te pakken hebt, ook al betekent dit dat het niet de donkerste soort is van alle andere broden die ernaast liggen.