Recept: curry met bloemkool, linzen en cashewnoten

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 27 november 2021
Recept: curry met bloemkool, linzen en cashewnoten

Eet jij plantaardig? Of zou je meer plantaardig willen eten? Dan is deze curry met bloemkool, linzen en cashewnoten het ideale recept voor jou! Dit heerlijke en warme gerecht is perfect voor deze tijd van het jaar, bevat enorm veel vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die je lichaam gezond en sterk houden.

Vitamine B12, ijzer en omega 3 zijn belangrijke voedingsstoffen om jouw lichaam optimaal te laten functioneren. Het draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en houdt je energieniveau op peil. Maar een tekort is niet ongebruikelijk, of je nu plantaardig eet of niet. Met de juiste ingrediënten en voldoende variatie zorg je ervoor dat je genoeg van deze goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dit recept is plantaardig, glutenvrij en rijk aan ijzer. In de curry zitten namelijk meerdere plantaardige bronnen van ijzer: linzen, kikkererwten, cashewnoten, spinazie en tahin. Heb jij al trek gekregen? Snel aan de slag met het recept!

IMG 5548

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 2 el milde olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 tl Garam masala kruiden
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 400 g tomatenblokjes, uit blik
  • 1 blik kokosmelk, 400 ml
  • 12 cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 blokje groentebouillon
  • 75 g rode linzen, gedroogd
  • ½ blik kikkererwten
  • 3 grote handen verse spinazie

Serveer de curry met:

  • Zilvervliesrijst
  • Verse koriander of peterselie
  • Cashewnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  2. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en besprenkel met olie. Voeg peper, zout en komijnpoeder toe en mix het met je handen door elkaar.
  3. Zet de bakplaat in de oven en rooster de bloemkool 45 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  4. Maak in de tussentijd de curry. Serveer je de curry met rijst? Kook de rijst dan ook alvast volgens de bereiding op de verpakking. Giet daarna af en zet opzij.
  5. Zet een grote pan op het vuur en verhit wat olie in de pan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze even aan. Voeg vervolgens de kruiden toe en bak nog 2-3 minuten op een middelhoog vuur.
  6. Voeg de zoete aardappel toe en roer deze goed door de kruiden, ui en knoflook. Doe de tomatenblokjes, kokosmelk, cherrytomaten en groentebouillon erbij en breng het zachtjes aan de kook. Doe ook de rode linzen erbij en roer deze goed door de curry.
  7. Laat de curry ongeveer 25 minuten sudderen op een laag vuur en roer het regelmatig door. Vind je de curry te dik? Voeg dan een beetje water toe.
  8. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en verse spinazie toe en verwarm deze mee met de groenten. Haal de pan van het vuur.
  9. Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en doe deze vervolgens bij de curry. Roer alles goed door elkaar en proef of je nog extra peper, zout of andere kruiden nodig hebt. TIP: voeg een beetje limoen- of citroensap toe voor extra smaak!
  10. Serveer de curry met rijst en garneer met verse peterselie of koriander en cashewnoten. Eet smakelijk!

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.