Recept: huisgemaakte erwtensoep

Vrijdag, 8 december 2017
Recept: huisgemaakte erwtensoep
Regelmatig geven we hier op Hardlopen.nl een gezond recept voor jou als hardloper. Deze week: huisgemaakte erwtensoep uit eigen keuken. Je staat even wat langer in de keuken, maar je kunt er daarna nog vaak van eten. Erwtensoep is namelijk prima geschikt om in te vriezen.

Dit heb je nodig:

Let op: recept voor 5 porties!


  • 500 gram spliterwten, gewassen
  • 2,5 liter water
  • 400 gram knolselderij, in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • 200 gram winterwortel, gesneden
  • 100 gram ui, in ringen gesneden
  • 300 gram prei, gesneden
  • 35 gram verse bladselderij, fijngesneden
  • 1 magere runderrookworst (à 275 gram)
  • Peper naar smaak
  • 4 theelepels groentebouillonpoeder

Bereidingswijze

  • Zet de spliterwten op met koud water en breng aan de kook.
  • Laat de spliterwten 45 minuten zachtjes doorkoken, tot ze aan puree gekookt zijn.
  • Voeg de groenten toe en laat circa 10 minuten doorkoken, totdat de knolselderij goed beetgaar is.
  • Verwarm ondertussen de magere runderrookworst in heet water en snij aan plakken. Breng met peper en groentebouillonpoeder verder op smaak.
  • Voeg de plakjes rookworst toe aan de soep.

Bereidingstijd

  • 60 minuten

Voedingswaarde

  • Energie: 467 kilocalorieën
  • Eiwit: 33 gram
  • Vet: 13 gram
  • Koolhydraten: 55 gram
  • Voedingsvezels: 28 gram

Goed om te weten

Het is het lekkerst om tijdens het garen van de spliterwten verse groenten toe te voegen in plaats van panklare erwtensoepmixen te gebruiken. Als er te veel water is verdampt, voeg je gewoon weer wat extra water toe. Dit merk je als de soep veel te dik wordt. De bindkracht van de spliterwten werkt door als de soep afgekoeld is, hij wordt dan ook echt heel dik! Als je de volgende portie verhit, kun je die aanlengen met water. Wel al roerend aan de kook brengen.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord,

Foto: Michel Zoeter

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.