Recept: kip met paksoi en perzik

Zaterdag, 15 juli 2017
Recept: kip met paksoi en perzik
Regelmatig geven we hier op Hardlopen.nl een gezond recept voor jou als hardloper. Deze week: kipreepjes met paksoi en perzik, sesamzaad, ketjap en zilvervliesrijst.

Dit heb je nodig

  • 120 gram kipfiletreepjes
  • 2 theelepels nasikruiden
  • 75 gram zilvervliesrijst
  • 15 gram sesamzaad
  • 5 gram kokosolie
  • 40 gram ui, gesnipperd
  • 200 gram paksoi, in stukken gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 flinke theelepel sambal badjak
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 rijpe verse perzik, in grove gelijkmatige stukjes gesneden
  • 2 stengels bosui, in ringen gesneden

Bereidingswijze

  • Strooi de nasikruiden over de kipreepjes.
  • Zet de zilvervliesrijst met ruim kokend water op en laat in 8 minuten gaar koken.
  • Giet het overtollig vocht af als de rijst gaar is en laat de rijst met de deksel op de pan staan.
  • Bak het sesamzaad in een droge wok lichtbruin, bewaar het sesamzaad apart.
  • Verhit de wok met kokosolie.
  • Bak de kipreepjes op hoog vuur samen met de ui in circa 5 minuten gaar.
  • Schep het mengsel uit de wok en bewaar het even apart.
  • Verhit de wok weer op hoog vuur.
  • Roerbak de paksoi met de knoflook zeer fel in 2 minuten (zonder extra vetstof toe te voegen).
  • Voeg gembersiroop, sambal, ketjap en sesamzaad toe en schep nog een keer om.
  • Voeg de kipreepjes toe aan het paksoimengsel.
  • Doe de zilvervliesrijst op een bord, schep de kipreepjes met paksoi erbij en bestrooi met stukjes perzik en bosui.

Bereidingstijd

  • 30 minuten

Voedingswaarde

  • Energie: 676 kilocalorieën
  • Eiwit: 43 gram
  • Vet: 18 gram
  • Koolhydraten: 86 gram
  • Voedingsvezels: 8 gram

Goed om te weten

Let op dat je de paksoi zeer kort en fel bakt, anders blijft er niks van over. Neem voor de nasikruiden altijd een puur mengsel van oosterse specerijen, zonder verdere toevoegingen zoals gedroogde groenten of andere mengsels die eerst geweekt moeten worden.

Paksoi bevat veel foliumzuur. Dit speelt een essentiële rol bij de aanmaak van nieuwe cellen en bij het herstel van beschadigde cellen. Tevens is foliumzuur goed voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord.

Foto: Michel Zoeter

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.