Recept: lentillesoep met paprika

Zondag, 14 mei 2017
Recept: lentillesoep met paprika
Regelmatig geven we hier op Hardlopen.nl een gezond recept voor jou als hardloper. Deze week: lentillesoep met paprika. Een volledige maaltijd, en echt weer eens wat anders.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram groene linzen, gewassen
  • 50 gram parelgort
  • 500 ml water
  • 10 ml olijfolie
  • 30 gram ui, grof gesnipperd
  • Rode, gele en groene paprika, in totaal 200 gram (= circa 3 halve paprika’s), in grove stukken gesneden
  • 100 gram tomaat, in grove stukken gesneden
  • Peper naar smaak
  • 2 theelepels groentebouillonpoeder
  • 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

  • Zet de linzen en de gort op met het water en laat dit circa 20 minuten zachtjes doorkoken, met de deksel op de pan.
  • Verhit de olijfolie in de wok.
  • Smoor de ui, paprika, tomaat, peper, groentebouillonpoeder en de Provençaalse kruiden 2 minuten.
  • Giet de gegaarde linzen en gort inclusief het kookvocht erbij en roer nog even goed door.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

  • Energie: 441 kilocalorieën
  • Eiwit: 18 gram
  • Vet: 12 gram
  • Koolhydraten: 66 gram
  • Voedingsvezels: 17 gram

Goed om te weten!

Linzen zijn peulvruchten. Peulvruchten vallen niet in de categorie groenten, maar zijn zetmeelhoudende en graangewassen, net als aardappelen, rijst en pasta. Ze bestaan voornamelijk uit koolhydraten. Linzen bevatten, in tegenstelling tot aardappelen/rijst/pasta, wel meer (plantaardige) eiwitten. Een goede eiwitbron voor vegetariërs dus!

Het zachtjes koken met de deksel op de pan is belangrijk om het water niet te laten verdampen. Kook linzen nooit met zout, want dan kookt de peulvrucht stuk.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord.

Foto: Michel Zoeter

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.