Recept: zoete rijstschotel

Maandag, 3 april 2017
Recept: zoete rijstschotel
Regelmatig geven we hier op Hardlopen.nl een gezond recept voor jou als hardloper. Deze week zoete rijstschotel. Voor tussen de middag, lekker en luchtig. Je kunt het gelijk opeten!

Wat heb je nodig?

  • 150 ml halfvolle melk/sojamelk
  • 30 gram zilvervliesrijst
  • 15 gram rozijnen
  • 4 walnoten, grof gehakt
  • 1 gedroogde vijg, in reepjes gesneden
  • 2 gedroogde abrikozen, in reepjes gesneden
  • 1 rauw ei

Bereidingswijze

  • Breng de melk met de zilvervliesrijst aan de kook.
  • Laat dit heel zachtjes 10 minuten koken met de deksel op de pan.
  • Voeg de rozijnen, walnoten, vijgen en abrikozen toe.
  • Laat dit nog 5 minuten zachtjes mee koken, roer het telkens goed om. Het eindresultaat is dat de melk zo goed als opgenomen is in het gerecht.
  • Laat het gerecht afkoelen tot lauwwarm.
  • Maak een beslagkom goed vetvrij met heet water en sop.
  • Breek het ei voorzichtig en scheid de dooier van het eiwit. Er mag geen dooier bij het eiwit komen. De dooier wordt in dit recept niet gebruikt.
  • Doe het gescheiden eiwit in de schone beslagkom.
  • Klop dit met de elektrische mixer tot dik schuim.
  • Schep met een pollepel de schuimmassa heel losjes door de lauwe rijstschotel, zodat er een heel luchtig gerecht ontstaat.
  • Direct opeten!

Bereidingstijd

20 minuten

Voedingswaarde

  • Energie: 499 kilocalorieën
  • Eiwit: 17 gram
  • Vet: 22 gram
  • Koolhydraten: 58 gram
  • Voedingsvezels: 9 gram

Variatietip

Het gerecht is minder luchtig en bevat minder eiwitten wanneer je het extra eiwit niet toevoegt. Eiwitschuim heeft een korte bindingsduur, dus daarom direct na bereiding van het gerecht opeten.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord.

Foto: Michel Zoeter

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.