Vetten en hardlopen

Donderdag, 16 juni 2022
Vetten en hardlopen

Als hardloper wil je het liefst elke keer een beetje sneller zijn en ook weer goed herstellen. Daarvoor heeft je lichaam verschillende voedingsstoffen nodig. Eén van die voedingsstoffen zijn vetten. Maar wat zijn vetten precies en waarom zijn ze belangrijk voor jou als hardloper? Samen met The Athlete's FoodCoach leggen we je het uit.

Vetten als energiebron

Vetten zijn, net als koolhydraten en sommige eiwitten, een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten, zoals die uit vette vis, vloeibare plantaardige oliën en noten, worden ook wel de goede vetten genoemd. Verzadigde vetten, zoals roomboter en harde margarines, dragen vaak de naam van slechte vetten.

Wist je dat vetten meer dan twee keer zoveel energie (9 kcal per gram) aan het lichaam leveren dan koolhydraten (4 kcal per gram)? Ook kan je lichaam vetten beter opslaan dan koolhydraten. Je gebruikt de opgeslagen vetten vooral tijdens een relatief rustige inspanning. Koolhydraten vormen een snellere energiebron en boort je lichaam aan bij een inspanning op hogere intensiteit. Je hebt beide voedingsstoffen nodig als je gaat hardlopen.

Verbeter je vetverbranding

Wanneer je als duursporter je vetverbranding wilt verbeteren tijdens het hardlopen, adviseren we je een relatief lange, rustige training in te plannen. Een lagere intensiteit zorgt ervoor dat je lichaam relatief meer vetten gebruikt als brandstof. Als je je vetverbranding verder wilt optimaliseren zijn daar bepaalde voedingsstrategiën voor, die je in overleg met een sportdiëtist zou kunnen toepassen.

Ben jij benieuwd hoeveel procent van je energie je dagelijks uit vetten kunt halen? De gezondheidsraad adviseert 20 tot 40 procent per dag. Dat lukt de meeste Nederlanders met hun voedingspatroon: het gemiddelde is 35 procent. Maar let op: de meeste mensen eten gemiddeld wel te veel verzadigd vet. Dat kan leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten. Kies voor plantaardige oliën, vloeibaar bak- en braadvet en zachte margarines in plaats van boter, harde margarine en bak- en braadvetten.

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.