Vezelrijk stoofpotje met linzen, zoete aardappel en wortel

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 25 september 2021
Vezelrijk stoofpotje met linzen, zoete aardappel en wortel
© Lenna Omrani

De herfst is officieel begonnen… Tijd voor comfortfood! Bij de herfst denk je al gauw aan curry, stoofpotjes, ovenschotels of soep, toch? Het voordeel van deze gerechten is dat je er allerlei soorten groenten of eiwitbronnen in kunt gebruiken, ze vaak makkelijk zijn om te maken en bovendien enorm lekker en voedzaam zijn. Dit vezelrijk stoofpotje met linzen, zoete aardappel en wortel geeft je het ultieme herfstgevoel en bevat ook nog eens lekker veel vezels. Ideaal om je vetverbranding te stimuleren!

In dit gerecht zijn seizoensgebonden groenten gebruikt, zoals: wortel, zoete aardappel en prei. Ga je liever voor normale aardappel? Of heb je liever voor pompoen? Gebruik deze dan in je gerecht! Je kunt de groenten eenvoudig vervangen voor de groenten die jij lekker vindt. Probeer echter wel zo veel mogelijk te kiezen voor de seizoensgebonden groenten. Deze zijn namelijk een stuk lekkerder, duurzamer en ook nog goedkoper.

Om het gerecht helemaal budgetvriendelijk te maken is de basis gemaakt van linzen. Linzen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en vind je gewoon in de schappen van jouw lokale supermarkt. De combinatie van gedroogde rode linzen en bruine linzen, zoals dat in dit recept is gedaan, geeft het een eiwit- en vezel‘ boost’ en maakt het stoofpotje ook stevig. Ga je liever voor andere peulvruchten? Dan zijn kikkererwten ook ideaal.

Loopt het water je al in de mond? Snel aan de slag met het recept!

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 1 el olijfolie
  • 1 prei, in ringen
  • 1 ui, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 champignons, in stukken
  • 4 grote wortels (of winterpenen), in schijfjes
  • 2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 el oregano
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • Optioneel: ½ tl chilipeper
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 g rode linzen
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 blik bruine linzen, 265 g uitlekgewicht
  • Zout naar smaak
  • Optioneel ter garnering: verse peterselie & pecannoten

Bereiding

  1. Verhit wat olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur. Fruit hierin de prei, ui en knoflook even aan.
  2. Voeg de champignons, wortel en zoete aardappel toe en bak deze een paar minuten mee.
  3. Voeg na een paar minuten de oregano, zwarte peper, komijnpoeder, nootmuskaat en eventueel wat chilipeper toe en meng deze goed door de groenten.
  4. Voeg als laatste de tomatenpuree, rode linzen en groentebouillon toe. Roer alles goed door zodat de kruiden en de tomatenpuree verspreid worden.
  5. Breng het stoofpotje aan de kook. Verlaag het vuur en laat het 25 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn. Blijf het goed doorroeren. Voeg de laatste 5 minuten de bruine linzen toe en verwarm deze mee. Is het stoofpotje te dik? Voeg dan extra groentebouillon toe.
  6. Haal de pan van het vuur. Voeg zout en peper toe indien nodig.
  7. Verdeel het stoofpotje over diepe borden en garneer met verse peterselie & pecannoten.

Serveertip: je kunt het stoofpotje zo serveren, maar het is ook erg lekker met (naan)brood of rijst!

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.