Voedingstip: maak je eigen energiereep

Donderdag, 6 oktober 2016
Voedingstip: maak je eigen energiereep
Het eten van een energiereep is een makkelijke en snelle manier om voorafgaand aan een training of wedstrijd energie op te doen. Een goede energiereep levert koolhydraten op een licht verteerbare manier en is laag in vetten en geraffineerde suikers. Er zijn diverse repen op de markt, maar je kunt ze ook eenvoudig en goedkoop zelf maken. Met dit herfstige recept voor appel-kaneelrepen bijvoorbeeld. Je hebt er niet eens een oven voor nodig!

Voor negen appel-kaneelrepen (ongeveer 194 calorieën per reep) heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 180 gram dadels;
  • 180 gram havervlokken (eventueel glutenvrij);
  • 55 gram amandelboter of kokosolie;
  • 50 gram gedroogde appel;
  • 3 eetlepels ahornsiroop;
  • 1 eetlepel water;
  • 1 theelepel kaneel;
  • een klein beetje vanille-extract;
  • een snufje zout.

Aan de slag

Pureer de dadels (zonder pit!) zodat je er een bal van kan kneden en leg die even aan de kant. Verwarm de amandelboter samen met de ahornsiroop in een pannetje of in de magnetron en roer er het water en het vanille-extract doorheen. Schep daarna de havervlokken, de gedroogde appel, de kaneel en het snufje zout door het mengsel en roer tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Kneed met je handen stukjes van de dadelbal door het mengsel tot je een nieuwe bal kunt maken van alle ingrediënten. Bekleed een cakeblik met bakpapier en verdeel het ‘deeg’ over de bodem. Druk het goed aan. Dek het cakeblik af en zet het een halfuurtje in de koelkast voordat je repen gaat snijden.

Gebruik

Bewaar de repen in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken, kan je ze van elkaar scheiden met een stukje bakpapier. Om maximaal gebruik te maken van de energie die je repen leveren, neem je er eentje drie kwartier tot een uur voor je training of wedstrijd begint.

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.