Wanneer eet je het beste als avondhardloper?
1. Eet altijd na je training
Wat je ook doet; ‘s avonds na je hardlooptraining moet je altijd eten. Ook al is het nog zo laat of heb je eigenlijk geen trek. De glycogeenvoorraad in je spieren is namelijk afgenomen en een aanvulling daarvan bevordert een snel herstel. Eet je iets na je training, dan word je de volgende morgen fit in plaats van gammel door de honger wakker. Maar slaat je lichaam dat eten zo laat op de dag niet direct op als vet? ‘Nee, dat is een fabeltje,’ legt voedingsdeskundige Tara Vossers uit. ‘Of je dik wordt, heeft te maken met een positieve of negatieve energiebalans. Eet je op een dag meer dan je verbruikt, dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af. Zo kun je dus gerust na 20.00 uur nog wat eten en afvallen, zolang je maar niet meer eet dan je lichaam nodig heeft.’
2. Splits je avondmaaltijd
Trainen op een lege maag is geen aanrader en op een volle maag trainen is ook niet echt verstandig (een volledige maaltijd in de twee uur voor je training heeft je maag nog niet verlaten als je gaat sporten). Een simpele oplossing om beiden te voorkomen, is je avondmaaltijd splitsen. Verdeel je maaltijd over twee borden en maak er dus twee halve maaltijden van. Eet de ene helft op voordat je gaat hardlopen en de andere helft erna. Het is slim om de maaltijd al vooraf over twee borden te verdelen, zodat je niet het risico loopt dat je na je training door blijft eten en daardoor alsnog te veel eet.
3. Draai de lunch en je avondmaaltijd om
Dit is een goede oplossing voor avondlopers. Een broodmaaltijd splits je makkelijker dan een warme maaltijd. En een broodje kun je bijvoorbeeld ook achter je laptop of onderweg naar huis eten. Fijn is ook dat je na je training niet meer hoeft te koken, want je hebt ’s middags al warm gegeten. Je avondroutine wordt dus ook een stuk sneller en dat betekent ‘s avonds nog genoeg tijd over voor de bank en een serie.