Warme snack voor na je run

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Donderdag, 2 november 2023
Warme snack voor na je run
© Fotografie: Lenna Omrani

Persoonlijk vind ik dit de fijnste tijd van het jaar om te hardlopen. Als je naar buiten stapt is het nét te fris, maar door het hardlopen warm je snel op. En hoe fijn is het als je na je run thuiskomt en kunt genieten van een lekkere snack?

Wat denk je van een plat bananenbrood? Vol bouw- en herstelstoffen zoals eiwitten uit ei, gezonde vetten uit olijfolie en amandelmeel en langzame koolhydraten uit havermout en banaan. Goed op smaak gebracht met gedroogd fruit en een beetje honing. En omdat het bananenbrood plat is heeft het minder oventijd nodig; 20 minuten maar.

Recept

Je kunt het bananenbrood alvast helemaal maken voorafgaand aan je run. Zet het iets minder lang in de oven – 17 à 18 minuten bijvoorbeeld - doe daarna de oven uit en laat het bananenbrood in de oven staan. Het koelt nu iets af omdat de oven uit staat, maar dat gaat zó langzaam dat je na je run nog altijd een lekkere warme snack hebt. Mits je binnen één uur ongeveer weer thuis bent.

Trek je er met je hardloopmaatje langer op uit? Bereid het bananenbrood dan helemaal voor en schuif het pas bij thuiskomst in de oven. Kom rustig op adem na je lange run en geniet na 20 minuten van deze gezonde, lekkere en warme snack.

Wat heb je nodig?
3 bananen, in stukken
100 g geweekte dadels/rozijnen
3 eieren
1 el honing
1 el olijfolie
125 g amandelmeel
125 g havermeel
1 zakje bakpoeder

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Prak de bananen en voeg de geweekte dadels/rozijn, eieren, honing en olijfolie toe. Roer goed door tot een egale massa.
3. Voeg het amandelmeel, havermeel en bakpoeder toe.
4. Verspreid het in een met bakpapier beklede ovenschaal en zet deze voor 20 minuten in de oven.

Tip!

Je kunt de 125 g amandelmeel ook prima eens vervangen door 75 gram boekweitmeel en 50 gram kokosmeel. Of voeg ter variatie een hand noten, zaden, pitten of diepvriesfruit toe. Amandelmeel, havermeel, boekweitmeel en kokosmeel hebben allemaal een lage glykemische index. Het voordeel hiervan is dat je lichaam de koolhydraten uit deze meelsoorten langzaam verteerd en je bloedsuikerspiegel er dus vrij rustig van stijgt. Zo ervaart jij een stabiel energieniveau. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan deze blog eens: Hardlopen.nl - Waarom zijn teff en boekweit interessant voor…

Nog een ander idee voor een lekkere warme snack na afloop van je run is een kop soep. Maak een grote pan soep in het weekend, of op een ander moment dat je de tijd hebt. Je kunt de soep drie dagen in de koelkast bewaren. Kom je thuis na het hardlopen dan warm je de soep even op in een pannetje en heb je binnen vijf minuten een heerlijke, warme snack. Zoals deze bijvoorbeeld; tomatensoep met sardientjes. Hardlopen.nl - Hardlooprecepten: tomatensoep met sardientjes

Geniet van het hardlopen tijdens deze fijne, frisse dagen!

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.