Zo lees je gemakkelijk een etiket
Let vooral op de ingrediënten in plaats van op de voedingswaarde. Bevat het product maximaal vijf ingrediënten? Dan is het een redelijk puur product. Bij Liga Evergreen lees ik zo al meer dan twintig verschillende ingrediënten. Dat is dus behoorlijk bewerkt.
Van de ingrediënten die vooraan in het lijstje staan, zit het meeste in het product. Bij Peijnenburg ontbijtkoek staat bijvoorbeeld ‘glucose-fructosestroop’ vooraan. Dat is een suiker. Het staat zelfs nog vóór roggebloem. Je denkt dus een gezond tussendoortje te hebben, maar je eet meer suiker dan rogge.
Gaan we terug naar Liga Evergreen dan zie ik tussen de ingrediënten ‘suiker’, ‘glucosestroop’ en ‘glucose-fructosestroop’ staan. Dat zijn allemaal vormen van suiker. Suikers kom je in allerlei benamingen tegen op de verpakking, te veel voor deze blog. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op -ose, -stroop of -siroop eindigt een vorm van suiker is.
Maar wat kun je dan eten in plaats van die tussendoorrepen?
Denk bijvoorbeeld aan SUNT bananenbrood of een NAKD reep als de ‘coacoa delight’ variant. Maar blijf de ingrediënten checken. Op dit moment bevat het namelijk geen toegevoegde suikers, maar dat kan natuurlijk veranderen. Zelf bananenbrood bakken is ook een goed idee. Bekijk deze blog maar eens: Hardlopen.nl - Bananenbrood: bomvol bouwstoffen voor hardlopers
Denk anders aan een boterham met geprakte avocado, een gekookt ei, een hand ongebrande noten, vers fruit of zuivel naturel met vers fruit als tussendoortje. En wellicht heb je die tussendoortjes helemaal niet meer nodig. Lees verder bij deze blog: Hardlopen.nl - Minder suikers? Meer focus en energie!
Kies voor onbewerkte producten
Op een mango of een bakje cherrytomaatjes staat geen ingrediëntenlijst. Je leesbril kan dus weer in de tas. Onbewerkte producten bevatten geen toegevoegde suikers. Varieer dus volop met groente, fruit en ongebrande noten.
Drink vooral water en thee zonder suiker
Ik weet het, het klinkt suf. Maar water en thee zonder suiker zijn mooie bronnen om vocht binnen te krijgen. Ook als je korter dan een uur hardloopt. Frisdranken en sapjes laten staan is een snelle manier om minder suikers binnen te krijgen.
Fruit eet je het liefst in plaats van dat je het drinkt. Pers je fruit tot sap dan pers je namelijk het water uit de vrucht, met daarin alle stoffen - zoals suikers - die in water oplossen. De vezels blijven daarbij ook nog eens achter in de pers en zo maak je van een gezonde sinaasappel een soort suikerwater waar je met gemak een liter van drinkt.
Maar je kunt toch best eens suiker eten?
Dat kan inderdaad. Sterker nog; het is een enorme opgave om álle toegevoegde suikers uit je voeding te bannen. Zelfs kipfilet voor op brood bevat namelijk een beetje glucose-fructosestroop. En het is dus ook niet nodig om álles te laten staan. Eet je een koekje, geniet daar vooral van. En laat suikers - zoals zoet beleg, sapjes, frisdranken, tussendoorrepen, snoep, koek en toetjes - vooral niet de basis vormen van je maaltijden en tussendoortjes.